Moderater motionerar om gårdsförsäljning

Moderaterna Helena Bouveng och Mats Green motionerar om gårdsförsäljningen igen. Foto: Pressbild/Montage

Två moderata riksdagsledamöter har lämnat in en ny motion till riksdagen om gårdsförsäljning. Men ett beslut om detta kommer först till våren och redan innan dess ska den statliga utredningen om gårdsförsäljning vara klar.

Det är de småländska riksdagsledamöterna Helena Bouveng och Mats Green som lämnat in en motion om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, som de menar skulle gynna Småland. De har lämnat in liknande motioner tidigare utan framgång.

– Småland har historiskt sett producerat en del som är viktigt för kulturarvet och landsbygden och dess utveckling. Vi har exempelvis Vistakulle fruktodling som producerar punsch, men även andra. Det är makalöst att de inte ska kunna sälja detta i sin butik utan att de måste sköta detta via Systembolaget, säger Mats Green, till Vetlanda-Posten.

Bouvengs och Greens motion väntas inte tas upp i riksdagen för beslut förrän till våren. Samtidigt utreder Elisabeth Nilsson just nu gårdsförsäljning och hon ska vara klar med den utredningen senast den 7 december.

Och om utredningen går som Johan Håkansson, som är med i utredningens expertgrupp, tror så blir det ett beslut om någon form av gårdsförsäljning senast till sommaren.

Den pågående utredningen nämns inte överhuvudtaget i motionen från Bouveng och Green. Samtidigt är det en motion, så det beslutet gäller är bara att riksdagen ska ställa sig bakom förslaget och tillkännage det för regeringen, och därmed sätta tryck på den.

Teoretiskt tror dock Green att de skulle kunna få ett gehör för motionen i riksdagen, men inte i praktiken.

– Jag hoppas det, men jag tror inte att denna regering vill genomföra detta. Jag tror att Centern skulle kunna vilja detta, men tror inte de vågar stå upp för Socialdemokraterna. De lägger sig nog platt för dem tror jag, säger Mats Green till Vetlanda-Posten.

Länk till motionen.