Minibryggeriet som vill växa på Visingsö

Bryggeriet ryms på 15 kvadratmeter. Inklusive toalett. Men Visingsö Bryggeri planerar för att växa.

Bryggeriet drivs av Marcus och Linn Wetterlind och har funnits som bolag sedan 2015. Men verksamheten är liten så här långt.

– Vi brygger i ett liten Friggebod och i fjol sålde vi 3000 flaskor. Det är inga astronomiska siffror, säger Marcus Wetterlind.

Boden på 15 kvadratmeter är dock tillräcklig för att brygga i. Där finns det plats för två bryggverk på vardera 50 liter, några tankar och dessutom en toalett som krävdes för att lokalen skulle bli godkänd.

Man håller till i byn Rökinge ungefär mitt på Visingsö och så här långt har deras öl endast sålts till restauranger på ön.

– Men vi har fått lite förfrågningar från Jönköping och kommer att vara med lite där också, säger Marcus Wetterlind.

Ytterligare tio kvadratmeter ska byggas till på boden, och då ska det finnas plats för den expansion som de båda längtar efter. Ett egenbyggt bryggverk på 400 liter står nästan färdigt och förhoppningen är att brygga öl på det någon gång under nästa år.

– Det blir förstås skillnad, vi kommer att spara mycket tid på det. Då ska vi också se till att ta fram nya öl. I dag har vi bara en india pale ale som heter Vättersnipa.

Efterfrågan på ölet har varit stor, inte minst bland de många turister som varje år kommer till Visingsö. En viss produktionsökning ska det bli under detta år, och med det nya bryggverket på plats blir det förstås möjligt att sikta högre.

– Vi letar efter en större lokal också, utbyggnaden är bara en nödlösning. Det vore kul att komma in på Systembolaget och många turister vill köpa med sig öl hem när de varit här. Det vore kul att kunna erbjuda dom något på sikt.