Miljardtapp efter 36 raka år med vinst

Det har runnit betydligt mindre öl ur kranarna på JD Wetherspoons i coronatider. Foto: Pixabay.

Varje år sedan 1984 har brittiska pubkedjan J.D. Wetherspoons gått med vinst. Men nu har coronaviruset satt stopp för det och man har tappat miljarder i intäkter.

 

J.D Wetherspoons finns i stora delar av landet och de flesta öldrickare som besökt Storbritannien har druckit öl på en av kedjans många pubar.

Ända sedan 1984 har företaget gått med. Vinst varje år, men nu är den framgångssagan över. Från juli 2019 till juli 2020 har det försvunnit enorma intäkter för företaget.

20,8 miljarder hade Wetherspoons i intäkter  från juli 2018 och tolv månader framåt. Vid den senaste redovisningen hade intäkterna sjunkit till 14,4 miljarder.

6,4 miljarder är inget man skojar bort ens om man är den största brittiska pubkedjan, och givetvis kommer detta att få konsekvenser. Framför allt är det pubarna på landets flygplatser som tappat mest. Där är 450 jobb hotade, men räkna med att fler få gå även om intäkterna gått upp en del de senaste månaderna.

Styrelseordförande Tim Martin är irriterad på de restriktioner som drabbat brittiska pubar hårt.

– Det är oerhört svårt för allmänheten och pubägarna att förstå och implementera reglerna. Inga av de nya restriktionerna verkar heller ha sin bas från vetenskapen, säger han till The Drinks Business.

Martin menar att den senaste förändringen, där pubar tvingas att stänga 22.00, har skapat flest problem.

– Den regeln har väldigt få supportrar utanför Downing Street. Det gör att tusentals anställda slutar jobba 22.00 och därmed lämnar människor fritt för att fortsätta med privata fester som är omöjliga att kontrollera.