Mattias hyllar svenska hantverksbryggerier

Mattias Bergström tillsammans med kompanjonen Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri.

Man behöver inte gå utomlands för att få unika smakupplevelser. Det finns så många goda svenska öl. Det och mer svarar Mattias Bergström på Bottenvikens Bryggeri i vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Det är alltid svårt att svara på denna fråga, jag tycker att det finns så många bra öl från Sverige. För mig är det kul att se att vi alla oberoende bryggerier håller så hög lägstanivå. Öl kan ju vara bra på olika sätt, allt ifrån vart man dricker den till vad bryggeriet vill berätta med just den ölen. Men ska jag ta några highlights så måste jag säga att jag gillade när Ayla från Noisy bastards förstörde en öl och gjorde en Beer float till mig. Sen gillar jag Prins Katts frukost IPA eller så är det Eriks passion för det han gör som smittar av sig när han bjuder på öl. Det finns så många goda svenska öl att vi inte behöver importera för att få unika smakupplevelser, det räcker länge att bara upptäcka öl-Svergie.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Jag tror att Sverige måste släppa sargen och komma ut på isen. Det finns något tryggt att hålla i det gamla och hålla fast i att gårdsförsäljning skulle på något sätt vara ett hot mot folkhälsan eller mot Systembolaget som monopol. Systembolaget är nog mer ett hot mot sig själv, dels genom sin reklam, vilket jag anser är mer av en propaganda eftersom att avsändaren är just ett monopol som vill visa sin egen excellens. Samtidigt kan man bara känna att de går händelserna i förväg när de driver rättsliga processer mot bolag med säte utanför Sverige där de hävdar sin ensamrätt, i ett EU där en av grundprinciperna är frihandel. Om man nu är rädd att folkhälsan försämras så kan man titta närmare på konsumtionen av bag-in-box vin. Nä, för mig så är gårdsförsäljning snarare en självklarhet om man bara funderar en eller två gånger, hälften av de som kommer på en öl-provning hos oss vill gärna köpa med sig en par burkar av den öl de gillade bäst. För mig så blir det svårt att förklara varför de inte får köpa. Det brukar börja med att ”vi bor ju i Sverige… ” bara för att det inte finns en logik snarare en politik…

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Vi har nog alla kämpat med pandemin, oavsett vilken bransch vi är verksamma inom. Men vi inom livsmedel/besöksnäringen har nog haft det svårare än många. Jag tror att vi kommer se en form av tydligare erbjudande för både kunder och utställare. Likt stadsfestivalerna så måste man nog spetsa sig mer och vara tydligare i vad man som festival erbjuder. Att sälja kvadratmeter på ett mässgolv, med otydlig bild av vem som kommer besöka dina kvadratmeter känns många gånger luddigt för oss som bryggeri att köpa in på. Samtidigt som det för besökarna på mässor/festivaler också är gaska otydligt vad de faktiskt köper för upplevelse. Jag tror mer på hybridfestivaler, eller festivaler som bryggerier gillar. Gillar utställarna att vara där så tror jag även att besökare stormtrivs. Samtidigt tycker jag att det hälls ut för lite öl på svenska festivaler, jag vill att man ska prova, prova, prova och inte nödvändigtvis dricka upp även på svenska festivaler. Jag efterfrågar svenska festivaler där man får prova hur mycket man vill utan att titta på sitt stämpelkort och undra om just den ölen är värd de här stämplarna.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Alltså, denna är ju svår. Det finns så många bra svenska bryggerier, satsa bara på någon av dem så kommer du inte bli missnöjd. Men om jag ska ge denna till någon så vill jag vill ge denna till Andreas, han har med Vreta kloster en tydlig profil och gör det riktigt bra. Samtidigt så är det ju lite av en import av den belgiska ölkulturen givetvis på ett svenskt sätt, men jag tycker att det vore intressant att utveckla den svenska ölkulturen och i högre grad sätta svenska brygder på den internationella ölscenen. Vi är ju snabba att kopiera USA, med West Coast IPA och neipa. Min fråga är: när ser vi andra länder kopiera det vi gör?

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Jag tycker alltid att det är svårt med kändisar, egentligen gillar jag nog att bara ta med någon som känns bra på en helkväll. Men om jag måste välja någon så skulle jag välja Elon Musk. Hans vision både för Tesla och SpaceX känns intressant och det känns som att han faktiskt vill både förändra världen och samtidigt rädda mänskligheten genom att kolonisera mars. Jag känner mig nyfiken på att veta om det är så eller om han bara vill framstå så, sen hjälper det att han också är en ingenjör. Som helkväll skulle vi givetvis vara någonstans i Norrbotten. Pia Huuva har ett intressant koncept med Edible Country Table, där man riktigt får skogsbada i den norrbottniska myllan, samtidigt som man får en förstklassig restaurangupplevelse ute i skogen. Konceptet funkar bäst sommartid. Vintertid skulle jag ta honom till Arctic Bath, vilket arkitektoniskt liknar ett trädbröte så som flottningen var för drygt hundra år sedan. De har förutom fantastisk mat och öl även bastu och isvaksbad.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Svensk oberoende lager och ipa är mina favoriter och passar till det mesta. Men varje ölstil har ju sin plats en sasion till rödingen är ju aldrig fel, de subtila smörtonerna i fisk och dryck lyfter varandra. Jag gillar en syrlig berliner weisse till sushin i stället för ingefäran för att rensa paletten. Samtidigt vill jag slå ett slag för rökig öl. Man kan ju köra halstrad fisk och rökigt öl i stället för att köra rökt fisk och lager öl. För mig handlar det mycket om kombinationen med mat, dock har jag svårt med chili i öl och en chili utan hetta.