Färre ölfestivaler och ingen gårdsförsäljning

Anders Theleniu på Jämtlands Bryggeri.

Anders Thelenius, vd på Jämtlands Bryggeri är pessimistisk i årets sommarenkät. Gårdsförsäljningen rinner ut i sanden och festivaler prioriteras ned i ett tuffare ekonomiskt klimat.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Det finns ju så oerhört många bra svenska öl på hyllorna idag så valet är ju inte helt enkelt. Men ska jag välja en så vill jag lyfta fram en riktig överraskning, en mycket god stout som jag provade när vi jobbade tillsammans med gänget på Bergslagens brygghus under ölfestivalen Coppersmith med vänner i Västerås. En Belgian black barley som heter Svartr Smidi. Det är alltid lika kul när man testar något och blir så exalterad och glad av smakupplevelsen!

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Denna fråga är verkligen en klassisk långbänk och magkänslan säger att det till slut ändå inte kommer att genomföras i höst. När alla remissvar nu kommit in så finns det allt för många frågetecken och frågor som inte är besvarade ännu. De bestämmande kommer att förhala och skjuta beslutet framåt, det är min egen övertygelse.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– När det kommer till ölfestivaler så tror jag att de kommer att bli något färre de närmsta åren. Vi går in i tuffare tider nu och en del arrangörer kommer nog att analysera på djupet innan man tar beslutet att arrangera igen. Det finns ju i grunden ett stort ölintresse över riket, så det kommer finnas kvar ett underlag i antal besökare. Dock tror jag att de blir något färre nu när svångremmen dras åt på grund av inflation, stigande räntor och generellt ökade kostnader. Nöjeskontot slimmas tyvärr hos gemene man och man prioriterar annat i sin ekonomi.

– Som utställare ser jag också att vi kommer att värdera vilka festivaler vi ska prioritera och medverka på. Det är förknippat med en hel del kostnader och kanske framför allt för ett bryggeri som oss som verkar i glesbygden i Norrlands inland, då är inget billigt kan jag säga… Jag märker att jag låter jäkligt pessimistisk vilket är trist, men jag skulle faktiskt tyvärr säga realistisk i detta fall. Lösningen kan vara att arrangörerna verkligen tänker till och tydligare skapar ett mervärde och kanske något unikt som kan attrahera besökare till sitt event. Att verkligen förmå folket att ändå lägga en slant för att besöka festivalen, trots sämre tider.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Jag lyfter på hatten för vår jämtländska kollega i Åre, Svartbergets bryggeri! Jag tycker att Philip och hans gäng har gjort ett fantastiskt jobb med att på kort tid lyckats etablera sig på så många håll över landet med både öl och sin soda. Riktigt bra öl i kombination med ett stort engagemang, ett framgångsrikt marknadsarbete och många samarbeten tror jag har varit nyckeln till deras framgång.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Jag skulle boka ett bord på ett av landets bästa ölställen, Zum Franziskaner i Stockholm, och bjuda med republiken Jämtlands nya president, Eva Röse. Här skulle vi snacka ihop oss om hur den nya öletiketten till klassikern Jämtlands President ska se ut nu när Evert Ljusberg sorgligt nog har gått ur tiden. Efter några timmar så skulle säkert kreativiteten flöda ytterligare hos oss båda och vi avslutar kvällen med att tillsammans skriva ihop årets presidenttal till Storsjöyran. I det talet skulle jag försöka förmå henne att införa lite nya lagar och regler i Republiken. Såsom gårdsförsäljning utan volymkrav, differentierad alkoholskatt och ett förbud för de stora att ingå restaurangavtal. För republikens befolkning införs ett krav att på Systembolaget köpa minst 50 procent lokalt, alltså öl producerad från republikens alla duktiga bryggerier. Avslutningsvis fastslår vi att vi helt enkelt skippar jantelagen helt och hållet!

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Just nu är jag såld på Hazy IPA. vår nya Huldra som släpptes på burk nyligen är en jäkligt fräsch, fruktig sommaröl som passar perfekt just nu. Det går helt enkelt inte att låta bli att ”knäppa” en kall sådan i tid och otid, det är omöjligt! Annars föredrar jag egentligen en riktigt bra lager framför alla andra ölstilar om jag måste välja en.