Mats har gått från stort till litet

Mats och Bengt-Göran Nilsson. Foto: Privat.

Från Spendrups till ett garage med ett 52-liters bryggverk. Kontrasterna blir inte större än så.

Men nu var Mats Nilsson inte en bryggare på Spendrups utan personalchef, men bryggning var ändå något han tog med sig när han gick i pension. Tillsammans med sin bror Bengt-Göran har han startat Kvistofta Hantverksbryggeri i Vallåkra utanför Helsingborg. Men syftet är inte att sälja öl i första hand…

– Vi tillverkar bryggverk i vårt företag Säby Brygghus och vi ska ha det här som ett visningsbryggeri för att visa upp dem, berättar Mats Nilsson. Vi vill också visa hur man med begränsade resurser kan starta ett kommersiellt hantverksbryggeri.

Säljer öl gör de ändå. Tre restauranger i närheten köper från dem.

– De vill ha närproducerat och de ringer och vill ha mer hela tiden. Just nu är lagret tomt, men vi har mycket på jäsning.

Bryggeriet består just nu av ett bryggverk på 52 liter tillsammans med ett antal 30-liters jäskärl. Planen är att så småningom komma upp i 12000 liter per år.

Allt är hantverk berättar Mats. Till och med etiketterna som handskärs i en sällan sedd modell. De ser lite ut som en krage på flaskhalsen.

Efter åren på Spendrups ser han likheter mellan hantverksbryggerier och, efter svenska mått, stora Spendrups, nu när han själv är mikrobryggare.

– Även på Spendrups hade vi eldsjälar. Vi brukade skämta om hur Carlsberg bytte VD vartannat år och vi hade har bara Jens Spendrup och sen hans son. Deras engagemang smittade av sig på övriga personalen. Sen är ju den känslan ännu större i ett litet bryggeri där alla måste ställa upp för att det ska överleva överhuvudtaget.

Mats berättar också att under tiden på Spendrups var han involverad i ett projekt som hantverksbryggerierna har nytta av än i dag.

– Jag var med och startade upp den bryggtekniska utbildningen i Ludvika i början av 2000-talet.

– Nu för tiden kör vi också utbildningar, i hur man brygger öl. Innan corona höll vi åtta nio såna varje år. I framtiden planerar vi för att starta ytterligare en utbildning: Hur man startar ett litet hantverksbryggeri.