Martin vill bjuda bandet på middag

SOMMARFRÅGOR 2020

Martin Ficks svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Martin Ficks på jästföretaget White Labs i Köpenhamn svarar på våra sommarfrågor. Han berättar bland annat om sitt svenska favoritbryggeri.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi fick följa de danska reglerna och stängde ned produktionen och höll oss hemma i första skedet. Vi har under hela tiden hållt öppet men först med minimal personal som tog emot och skickade ordrar, vi hade ett inventarie för att täcka upp den första månaden. Sen har vi varit inne och producerat bara det som behövs. Nu har Danmark öppnat upp igen och vi är tillbaka i full produktion, det märks att Europas bryggerier har kommit igång igen. Vi har fullt upp. Under lockdown så försökte vi finnas på webben. Vi höll föreläsningar och seminarier, det var väldigt populärt! I USA så har White labs i San diego utmaningar med en andra våg av viruset nu i Kalifornien. Där har vi nu burkat våran öl för första gången. ÖrebrewFest blir framflyttat til 2021.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Skördefest på odlingslotten som jag och min fru skaffade i år! Kul med odling. Humlen växer så det knakar.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Allt hittils från Apex Brewing Company. Väldigt imponerad att de håller sådan hög kvalitet på sina humliga öl. Ser fram emot att se om de börjar exprimentera med andra ölstilar. Jag är helt säker på att det kommer bli bra.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag hoppas det. Men jag är inte så optimistisk. Vore ju kul för privatpersoner att kunna köpa direkt från sitt lokala bryggeri. Måste finnas en lösning på detta som gynnar alla.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Håkan Ficks, Jacob Martinsson och Johan Söderberg. Bandet The Boatsmen! Vi har inte kunnat setts sen innan pandemin. Inställda/framflyttade gig och skivsläpp – vi skulle verkligen behöva en brakfest just nu.