Martin drömmer om ett udda samarbete

BRYGGERIENKÄTEN

Martin Sunesson svarar på våra enkätfrågor. Foto: Privat.

Subbe Bryggeri har seriens kanske mest udda förslag på bryggeri att samarbeta med. Här hittar du alla svaren.

 

Det är grundaren Martin Sunesson som svarar på våra frågor och bland annat drömmer om en riktig kulturkrock.

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– I princip all krogförsäljning upphörde, vilken står för ca 60 procent av omsättningen, för att sakta men säkert återgå till normala nivåer under sommaren och att helt upphöra igen i början av december. Alla event vi var inbokade på ställdes in, alla provningar på bryggeriet ställdes in. Vi hade ett folkölsprojekt planerat som vi tidigarelade för att kompensera lite av bortfallet vilket funkade över förväntan. Vi lade mycket mer fokus på våra lanseringar på Systembolaget där vi ökade en hel del. Det värsta har varit att se frustrationen hos våra restaurangkunder som jag vet sliter som djur i vanliga fall och som har det mångdubbelt värre nu. Det bästa har varit att vi tvingats att utveckla våra andra försäljningsvägar vilket förhoppningsvis kommer att ge bra resultat i framtiden.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Att vi får full produktion i bryggeriet. Vi har byggt ut kapaciteten ca 300 procent med nya tankar och buteljeringslina så vi ser fram emot att trimma in den nya utrustningen och brygga en massa mer öl. Förhoppningsvis kan vi anställa någon också. Men mest ser vi fram emot att den här skiten släpper så att man får åka på ölfestivaler och träffa lite kollegor igen.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna

– Det blir svårare och svårare varje år att svara på denna frågan eftersom det finns så otroligt många bra bryggerier som hela tiden blir bättre och bättre. Då vi själva försöker att brygga ett så brett (no pun intended) sortiment som möjligt och vet hur svårt det är att sätta alla stilar så väljer vi någon som behärskar det, i vår mening, på ett väldigt bra sätt. Vi säger delad pott mellan O/O och Dugges.

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– Baltic Porter (O/O), Hybrid 01 (Dugges) och Darkwing från Duckpond som blivit lite av husölen hemma.

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Gårdsförsäljning i symbios med Systembolaget dvs tillåt gårdsförsäljning utan att det påverkar det lokala/småskaliga sortimentet. Vi har vårt bryggeri på landet och är omgivna av andra hantverksföretag (bageri, krukmakeri, restaurang mm). När vi har utländska turister får vi förklara för dem att de kan köpa alla andra företags produkter på plats men våra måste ni åka och köpa inne i stan. När man hör sig själv förklara så inser man varje gång hur sjukt det låter. Turisterna ser ut som frågetecken och även förvånansvärt många svenskar blir häpna då de inte känner till reglerna. Jag kan inte säga att det hade ökat omsättningen markant eller vinsten för den delen, men det hade lyft hela besöksnäringen och man hade kunnat sluta skämmas för att man bor i Sverige.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Någon som är helt tvärtom. Finns det inte ett Norkoreanskt statsbryggeri eller något sånt? Hade blivit härliga kulturkrockar!