Annons

Märkning utreds efter Beernews granskning

Nyhet

Stockholm Stad bekräftar att man inrett ärenden både mot Spendrups och Galatea efter Beernews undersökning om ursprungsmärkning och härkomstplats. Livsmedelsverket, som är den ansvariga förvaltningsmyndigheten för regelverket, har även de tagit del av Beernews undersökning men vill inte uttala sig kring specifika ölvarumärken.

Trots att det i Sverige är lagstadgat att en konsument aldrig får vilseledas och tro att den dricker (eller för den delen äter) något från en plats, när produkten i själva verket tillverkas på en annan plats, så står det – efter Beernews undersökning – klart att miljoner ölkonsumenter vilseleds på just det viset. Undersökningen visar också att en försvinnande liten del vet vart öl som Mariestads, Arboga och Höga Kusten faktiskt bryggs – men också att majoriteten faktiskt bryr sig om ursprunget

Livsmedelsverket, som är den ansvariga förvaltningsmyndigheten för regelverket, har tagit del av Beernews undersökning. De vill inte uttala sig om specifika ölvarumärken, men berättar att de i en stor konsumentundersökning från 2023 ställt frågor om just ursprungsmärkning för olika produktkategorier där de, precis som Beernews, konstaterar att det är en viktig uppgift. 

– Undersökningen visade att ursprungsmärkning var en viktig uppgift för konsumenterna. Men vi vet inte om det är lika viktigt för konsumenterna att få information om härkomstplats för öl som exempelvis att få uppgift om ursprungsland för kött, säger Sofia Ardell, enhetschef för märkning och exportfrämjande på Livsmedelsverket.

Och vad gäller ölen i undersökningen kommenterar hon: 

– Livsmedelsverket kan inte bedöma huruvida märkningen på produkterna i den aktuella undersökningen kan betraktas som vilseledande eller inte, utan det måste göras från fall till fall, av behörig kontrollmyndighet utifrån märkningen som helhet. Livsmedelsverket har inte själva undersökt hur konsumenterna uppfattar varumärken på öl som innehåller geografiska hänvisningar. 

En av få kontrollmyndigheter som har bedömt detta är Solna Stad, där de också nyligen fällt Carlsbergs öl Nordliga Sarek, som nu byter etikett. Stockholm Stad, som är kontrollmyndighet för både Galatea och Spendrups med varumärkena Arboga och Sigtuna brygghus samt Mariestads, Melleruds och Norrlands guld, har ingen tidigare erfarenhet av det här, men har efter att ha läst igenom Beernews undersökning, nu startat ett kontrollärende mot båda företagen. 

– Det stämmer, vi har nu inlett ett ärende mot både Galatea och Spendrups. Det är vår livsmedelsinspektör Ellen Nilsson som kommer att göra granskningen, troligtvis blir det direkt efter sommaren, säger Kristine Fornander, enhetschef på Miljöförvaltningen hos Stockholm Stad. 

Bryggerier som använder sig av härkomstplatser som varumärken hade enkelt kunnat komma runt den vilseledande problematiken genom att på förpackningen skriva den faktiska, men också obligatoriska, produktionsplatsen. Så varför gör de inte det? För Sveriges största bryggeri, Spendrups, är det en fråga om flexibilitet och etikettutrymme.

– Man skulle såklart kunna fråga sig varför vi inte bara märker upp alla tillverkningsorter på alla produkter och det beror framför allt på en önskad flexibilitet att kunna förlägga bryggningen till olika bryggerier om sånt behov uppstår, och på det begränsade utrymmet på etiketterna. Etiketterna är som sagt alltid märkta med tillverkaren, och kontaktuppgifter. Det är obligatoriskt, säger Karin Ahlstedt, chefsjurist på Spendrups Bryggeri. 

De menar också, tvärtemot vad Beernews undersökning säger, att genomsnittskonsumenten inte vilseleds. Men – vad menar egentligen Spendrups med en genomosnittskonsument? 

– När vi talar om genomsnittskonsument i de här frågorna är det ett resonemang utifrån juridiska principer, som sen tolkas utifrån omständigheter i det specifika verkliga fallet. Det finns rättspraxis som talar för att man vid den rättsliga bedömningen utgår ifrån att genomsnittskonsumenten av just öl, i vart fall på Systembolaget, är mer välinformerad än en genomsnittskonsument i allmänhet, säger Karin Ahlstedt och fortsätter:

– Det specifika målet gällde inte geografiskt ursprung, utan vilseledande efterbildning, något förenklat renommésnyltning. Vår uppfattning är också att genomsnittskonsumenten i de här bedömningarna ska anses van vid att ölvarumärken ofta anknyter till olika orter eller geografiska områden, utan att detta innebär att den specifika vätskan är bryggd på den platsen. Även i de fall vi har gjort bedömningen att genomsnittskonsumenten i juridisk mening inte riskerar att bli vilseledd, så kan det såklart finnas konsumenter ute i verkligheten som gör associationer eller antaganden om att öl under varumärket tillverkas på specifika tillverkningsorter, men det är inte avgörande för den rättsliga bedömningen när vi tittar på hur rätten resonerat i det fall som utgör rättspraxis.

Sannolikt är således målgruppen i Beernews undersökning – där genomsnittskonsumenten är de som köper öl på Systembolaget minst någon gång per år – mer van vid både öl och varumärken, än Spendrups genomsnittskonsument. Trots detta visar Beenews resultat tydligt på det motsatta mot vad Spendrups hävdar. Över åtta av tio ölköpare (82 procent) tror nämligen att Mariestads tillverkas i Mariestadstrakten. En bild som bekräftas av krögaren och bryggaren Anneli Johansson – som driver ”Bryggeriet i Mariestad”, men som släpper öl under namnet ”Esplanad”, som är gatunamnet där bryggeriet ligger.

– Ja, man uppfattar det som att Mariestads bryggs i Mariestad. Vi driver en krog i hamnen här i Mariestad och de svenska turisterna är till största delen av den uppfattningen att Mariestads är det lokalproducerade ölet. När vi berättar att så inte är fallet reagerar de mest förvånat och frågar vanligtvis då var bryggeriet ligger. Till 99 procent väljer man på restaurangen att byta till vår produkt, säger Anneli Johansson. 

Bryggeriet i Mariestad Esplanad grundades 2014 och de upplever inget större problem med kopplingen mellan Mariestads-ölet och det egna bryggeriet. 

– Etableringen i Mariestad har varit väl mottagen. Lokalpatriotismen är djupt rotad i vår lilla stad. Vi har även haft ett flertal besök av Jens Spendrup som kommit med glada tillrop och uppmuntran, berättar Anneli Johansson. 

Att relationen mellan staden och storbryggeriet är god, bekräftas också av lokaltidningen Mariestads-Tidningen som dagarna efter att Beernews undersökning presenterades skrev nyheten ”Så blev öl en av Mariestads främsta ambassadörer”.  En artikel som slår fast att Spendrups Mariestadsöl inte bryggs i orten, men som inte problematiserar härkomstplats eller ursprungsmärkning. 

– Mariestads står för Mariestad, det är varumärket. Kopplingen till bryggeriet är jätteviktig både för varumärkets tillkomst, men också dess efterföljande levnad. Jag skulle säga att det är en del av framgången, säger Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson till Mariestads-Tidningen. 

Spendrups köpte bryggeriet i Mariestad som Richard Bengtsson hänvisar till i slutet av 1960-talet, och lade ned det 1972. Varumärket Mariestads återlanserades 1992, då utan någon konkret koppling till den västgötska orten eller det forna bryggeriet.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.