Marianne vill se en ölrevolution

SOMMAR 2019

Marianne Wallberg svarar på våra sommarfrågor.

Marianne Wallberg är den som startade Stockholm Beer & Whisky och som fortfarande är lika engagerad. Här svarar hon på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Oj, oj… ve och fasa, bara en sort hela livet! Men då får det bli den jag längtar efter just nu. Stenstrand från Nynäshamns Ångbryggeri, för att den ska jag ta på bastubryggan i kväll för den är så himla god.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Sverige, Sverige, Sverige. Vi är inte belastade med gammal ölkultur som till exempel England med ale, Tjeckien med pils och så vidare, vilket gjort att våra duktiga bryggare varit fria att experimentera. De brygger idag framgångsrikt öl av alla sorter.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Så svårt att säga ett bryggeri bland så otroligt många duktiga, men jag väljer Nacka Bryggeri som har tagit fram en rejält god alkoholfri öl.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Mina duktiga medarbetare har semester i sommar, själv har jag jouren hela sommaren som vanligt. Men jag tar semesterstunder och då njuter jag i Stockholms södra skärgård med familj och vänner. Kanske blir det en och annan golfrunda
också.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Stockholm Beer & Whisky Festival så klart! Originalet sedan 1992 och den som har flest besökare från hela världen. Många bryggare, humleodlare och andra inom branschen kommer till SBWF för att skapa kontakter med våra duktiga svenska bryggare.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Något måste ju absolut göras, gårdsförsäljning eller försäljnings-oligopol. I annat fall är vi snart tillbaka till 90-talet vad gäller

antalet svenska dryckestillverkare! Vi har nästan 400 fler bryggerier idag än på 90-talet och massor av destillerier, men vi har fortfarande samma försäljnings-monopol och restaurang-oligopol som då, det säger ju sig självt att något måste göras. Jag har med en dåres envishet slitit hårt, helt ideellt i många, många år för att få till fler försäljningskanaler och en plattform för export. Men politiker är ju tyvärr politiker och de som jobbar med export fattar ju inte. Låt oss tillsammans starta en Ölrevolution så att vi får behålla vårt svenska dryckesunder!
Skål!