Mannen som blir berusad utan alkohol

Tänk dig att bli berusad utan att ens dricka alkohol. För Ray Lewis är det verklighet och en jobbig sjukdom.

När du dricker alkohol blir du berusad. Men du har i alla fall kontroll över att när du dricker kommer ruset. Så är det inte för Ray Lewis från Oregon i USA. Han har drabbats av den ovanliga sjukdomen auto-brewery syndrome, vilket innebär att han blir berusad utan att dricka alkohol.

Sjukdomen fungerar så att kroppen jäser fram egen alkohol i magen från den mat som hamnar där.

– Forskare har bevisat att Saccharomyces kan växa i tarmkanalen”, säger mikrobiologen Joseph Heitman vid Duke University till sajten Newsweek.

Sjukomen skapar förstås stora problem, inte minst om man som i Lewis fall jobbade som lastbilschaufför. 2014 satte han sig vid ratten utan att vara medveten om att han var berusad, välte med lastbilen och fick sparken från sitt jobb. Han blev dessutom allvarligt skadad i olyckan.

Först långt senare fick han diagnosen och förklaringen till varför han hade haft alkohol i blodet, och kämpar fortfarande för att få sin rattfylleridom upphävd.

Sjukdomen kan framstå som underhållande och det skämtas ofta om den när den kommer på tal. Men för Lewis är det hela mycket allvarligt och han tvingas leva i en kropp som tar stryk av all den alkohol som produceras.

– Jag brukade vara en aktiv utomhusmänniska men kan inte leva det livet nu. Det kan gå på fem minuter och jag tappar förmågan att gå eller prata, och tappar kontroll över tiden och glömmer att äta, berättar han för Newsweek.

Läs hela artikeln här.