Man smugglade öl 459 gånger på två år

Att ta 200 liter öl över gränsen och in i Sverige är inte förbjudet. Men gör man det 459 gånger på två år och driver ett rullande Systembolag, ja då väntar rättegång.

Det är en härva med minst sex personer inblandade som har rullats upp av Tullverket och Polisen i Malmö. En 54-årig man pekas ut som huvudperson. Han stoppades i januari 2018 med en last på 200 liter starköl och cirka 40 liter sprit och vin.

Mannen hävdade då att alkoholen var för eget bruk och fick köra vidare. Men Tullen fick en känsla av att något mer var på gång och där hade man rätt.

Nu har det visat sig att mannen under två års tid gjort samma resa 459 gånger och köpt alkohol i Tyskland och Danmark. Totalt handlar det om 200 000 liter öl, vin och sprit som tagits in i Sverige och sedan sålts md en bra förtjänst.

– Det har fungerat som ett rullande svart systembolag, säger Oscar Lindvall, chef för tullåklagarsektionen, till TT.

Han kallar verksamheten för ”myrtrafik”.

– Den här metoden går ut på att man smugglar lite mindre mängder i förhållande till vad man skulle kunna smuggla över. Men i gengäld gör man det ofta, säger Lindvall.

54-åringen som misstänks för att ha fungerat som huvudman i härvan har ensam ska ha smugglat in motsvarande totalt 27 719 flak starköl eller 27 000 liter 40-procentig sprit i lasten.