Många ville prata om gårdsförsäljningen

Bildspel

Bild 1 av 4

Ulrik Jönsson omgiven av arrangören Anna Jähnke och moderate riksdagsmannen Sten Bergheden, som varit mycket aktiv i frågan om gårdsförsäljning.

 

I dag är det ett år sedan som den svenska riksdagen röstade igenom förslaget om att verka för gårdsförsäljning av öl och vin. Det uppmärksammades både i riksdagen och på torget i Karlshamn.

Det beslutet har än så länge inte lett till någon handling i frågan. I stället innehöll januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ett löfte om en utredning som ska titta på om gårdsförsäljning går att kombinera med Systembolagets monopolställning. Den utredningen ska göras under nästa år.

På ettårsdagen av det första beslutet hölls ett seminarium i riksdagen som handlade om gårdsförsäljning. På plats var bland annat Skånes Dryckesproducenter, Sveriges Oberoende Bryggerier och Visita, som är branschorganisationen för turistnäringen.

Alla tre tryckte på det positiva med gårdsförsäljning inför runt 35 intresserade politiker från olika partier.

– Jag tycker att det blev en bra manifestation och politikerna delade en hel del i sociala media. Bland annat ser Visita en enorm potential i att göra Sverige till ett framstående dryckesland, sade Ulrik Jönsson, som driver Åhus Bryggeri och även sitter med i Skånes Dryckesproducenters styrelse.

Han hoppas att mötet kan vara ett led i att få en mer positiv syn på gårdsförsäljningen hos riksdagspolitikerna.

– Vi kommer inte att få se någon omedelbar förändring, men kanske kan det här bidra till att intresset för frågan kan höjas, säger Jönsson.

I Karlshamn hölls också en manifestation med tanke på ettårsjubileet av beslutet i riksdagen. Där var det Friends and Flavors samt Brygghus 19 som ställde sig på torget för att prata om gårdsförsäljning.

-Regn och blåst gjorde att vi hade färre gäster än förväntat. Men de som kom höll med oss och riksdagen om gårdsförsäljning. Likaså att det borde jobbas med frågan hos regeringen, kommenterade Dan-Magnus Svensson på brygghus 19.