Beer Marque ska leda till bättre brittisk öl

Cask Marque har länge garanterat ölen på cask-öl i Storbritannien. Nu kommer Beer Marque för att öka kvaliteten även på annan ölservering.

Kvalitet är viktigt för alla öldrickare, och i bland hjälper det inte att bryggeriet gör ett bra jobb. Om baren som serverar slarvar med temperaturer eller inte rengör sina anläggningar kommer inte ölen att smaka bra.

Cask Marque har i Storbritannien varit en garanti för att cask-ölen ska hålla hög klass. Utnämningen får pubar och barer efter en noggrann kontroll av serveringstemperaturer, rengöring och annat.

Nu kommer även övrig öl att kunna granskas på samma sätt. Beer Marque ska fungera likadant, men alltså gälla för öl som serveras från vanliga tappkranar.

– Vi måste lyfta fram kvaliteten på ölet och se till att det blir en annan upplevelse än att dricka ölet hemma, säger Paul Nunny som jobbar med Beer Marque till sajten Morning Advertiser.

För ett par tusenlappar får pubarna besök av en kontrollant och om man klarar alla tester får man utmärkelsen som kan användas för att visa att man håller hög kvalitet.

En undersökning nyligen visade att ungefär en tredjedel av alla pubar serverade öl från kranar som inte var tillräckligt rengjorda, och nästan var femte pub hade fel temperatur på ölet.

– Vi kommer att få en hel del pubar som blir underkända inledningsvis, men det är bra för vi vill höja nivån på ölen i våra pubar, säger Nunny.