Många anmärkningar på restauranger och barer

Det har blivit 200 anmärkningar på 529 inspektioner i Stockholm och 72 anmärkningar på 183 inspektioner i Göteborg sedan kommunerna fick ansvar för att kontrollera trängsel på restauranger och barer den 1 juli. Uteserveringen på bilden är inte en av dessa. Foto: Pixabay

Stockholms stad har genomfört över 500 inspektioner av serveringsställen sedan den 1 juli. Av dem fick 200 anmärkning av något slag.

Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm kan inte säga att restaurangerna utnyttjar situationen genom att tänja på reglerna och rätta till först efter tillsägelse.

– Men utifrån vad jag kan se i statistiken kan jag tycka att det är anmärkningsvärt att det är så många som 200 av 529 som har fått anmärkningar. Det här har pågått sen i mars och det borde vara känt idag vad som gäller för restauranger och barer.

Även i Göteborg är det många som får anmärkningar.

– Vi har gjort 183 inspektioner sedan den 1 juli och 72 fick anmärkningar, säger Peter Löwendahl, pressansvarig på miljöförvaltningen på Göteborgs Stad.

Den 1 juli i år genomfördes en ny lagstiftning som ger kommunerna större möjligheter att agera mot aktörer som inte sköter sig. Men även om anmärkningarna varit många i Stockholm har ingen restaurang tvingats stänga permanent.

– I princip alla följer våra beslut och om de inte gör det skriver vi ett föreläggande. Normalt går det väldigt fort efter ett beslut att rätta till bristerna, säger Peter Brådenmark.

– Vi har stängt en verksamhet sedan den 1 juli, men den är öppen igen nu.

I Göteborg har inget ärende gått så långt som till stängning efter att ansvaret lämnades över till kommunerna i juli.

I samband med lagändringen fick även kommunerna extra pengar från staten för att kunna klara av den ökade arbetsbördan. Något som lett till fler inspektörer både i Stockholm och Göteborg.

– Främst har vi prioriterat om i verksamheten, men vi har även tagit in ny personal under sommaren, säger Peter Brådenmark i Stockholm.

Även Göteborg är inne på samma linje:

– Vi har anställt ny personal för att klara trängselkontrollerna, men vi gör också omprioriteringar i befintlig personalstyrka för att klara av detta uppdrag, säger Peter Löwendahl.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Många anmärkningar på restauranger och barer

mm

Peter Lindh

Gillar engelsk öl och pilsner mest.

Visa kommentarer