Magnus väljer grön öl som favorit

SOMMAR 2019

Magnus Svensson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Magnus Svensson är en av grundarna till Benchwarmers. Här svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Tuborg Grøn, naturligtvis direkt från en lite sliten glasflaska på en bodega i Köpenhamn.
Efter att, likt många många andra, plöjt genom massor av öl från alla möjliga ölstilar genom åren, och hittat mängder av favoriter, hittar man liksom ”hem”.
Och bara tanken av att INTE få dricka en enda Grøn till i hela mitt liv, nä det håller ju inte.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Utan någon särskild ordning; Usa, Sverige och England (ÄR det ett eget land, eller hur funkar det nuförtiden?). Ölbranschen är världens bästa bransch, gemenskapen är helt unik och många av mina bästa vänner träffar jag genom öl och på ölfestivaler. Som svensk i ölsammanhang i USA blir man alltid mottagen med öppna armar och det finns något speciellt i relationen mellan våra länder.

Hade du frågat mig för 5-6 år sedan så hade England varit långt ner på listan, men de går från klarhet till klarhet nu med Northern Monk, Wylam, Verdant, Cloudwater, North Brewing och skapar i min värld den nya vågen av engelska toppbryggerier.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Remmarlöv Gårdsbryggeri – det trevligaste, mest genuina bryggeriet i Sverige. Samtliga öl håller världsklass. Ägarna och bryggmästaren är dessutom galet trevliga och så har de den sötaste loggan denna sidan Medelhavet, hönan.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag är aldrig helt ledig, tidigare drev vi 5 ölbarer i Sverige men de såldes i våras, vilket frigjort massor med tid som jag spenderar på bryggeriet nu – och det är vår högsäsong på Systembolaget nu så det är bara att kavla upp ärmarna och mäska in. Och betala fakturor. Och bokföra. Och hålla brewpuben öppen varje lördag. Och produktionsplanera. Och leverera. Och allt annat roligt med ett bryggeri!

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Brewskival har ingen konkurrens, Mackan och gänget har skapat något helt unikt på svensk mark. Ingen annan kommer i närheten. Men hade Brewskival inte funnits så hade medaljen gått till Klackabackens festival, supermysigt och skön stämning!

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Vi kommer att ha en mesig, jättereglerad skitvariant av gårdsförsäljning som ingen gillar, eftersom sittande regering älskar sitt Systembolag och dess intäkter (74 miljarder SEK i vinst varje år) och tror att vi småbryggerier kan utmana det och de enorma drakarna med flera hundra olika produkter, vinboxar och mög i sortimentet, med omsättning inte på miljoner, utan miljarder, lobbar stenhårt för att gårdsförsäljning är det värsta hotet mot folkhälsan sedan digerdöden.
Med det sagt, hoppas jag innerligt att jag har fel – det vore en dröm att kunna dra upp porten på bryggeriet varje lördag och kränga ett två dagar gammalt sexpack bärs, precis som i USA.