Maarten har en stor dag framför sig

SOMMARFRÅGOR 2020

Maarten Vanwildemeersch, här tillsammans med Conor Freeney, svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Maarten Vanwildemeersch på Uppsala Brygghus berättar om sitt stundande bröllop i vår sommarserie. Här är alla hans svar.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Som hos de flesta andra dog krogförsäljningen från en dag till en annan. Som tur är har vi en del öl på Systembolaget, men trots att den försäljningen ökade, så kompenserade det inte för krogförsäljningen. Det största problemet var all humlig fatöl vi hade på lager. Som tur är har vi ett rejält kylrum, så det proppade vi fullt med IPA-fat så att de skulle hålla sig fräscha. Och så blev personal permitterad då vi drog ner på produktionstakten. Vi skyndade även på lanseringen av våra två hard seltzers som nu finns på bolaget. Och Uppsala Craft Beer Festival som skulle äga rum i slutet på juni får vänta till nästa år.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Att jag gifter mig i augusti med min fästmö Klara, som tålmodigt har accepterat att jag stundvis även har varit gift med jobbet. På grund av corona får dock festen vänta till senare.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Eftersom krogbesök och festivaler har varit så få i år har jag druckit alldeles för lite öl som jag inte själv har gjort. En öl har dock stuckit ut, och det är Snausarve Gårdsbryggeris Grand Cru. Av våra egna öl har jag denna sommar druckit rätt mycket Road Trip, vår nya alkoholfria öl. Vägen dit har varit lång och svår, men det känns otroligt bra att kunna erbjuda en alkoholfri öl som smakar bra.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag vet inte längre vad jag ska tro. I’ll believe it when I see it.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Allt smakar bättre när man har roligt, så jag väljer Ricky Gervais, Rowan Atkinson och John Cleese.