Lucka 5: Pelle viktig för öl i Göteborg

Pelle Frost finns i lucka nummer fem i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 5: Pelle Frost

En av förklaringarna till den vitala göteborgska ölscenen är Pelle Frost, en driven eldsjäl som haft ett finger med i det mesta i ölgöteborg. Han driver välrenommerade ölkrogar, ett bryggerivarumärke och en ölfestival.

Ölkarriären började på Bishop Arms år 2000 i Göteborg där han lärde sig att driva krog. Lusten att driva eget blev starkare och tillsammans med Niklas Gustafsson och Gary McLachlan tog han över The Rover 2006 för att sedan starta Ölrepubliken 2009. Båda har kommit att bli institutioner i ölgöteborg och som oberoende ölställen har många nya bryggerier fått möjlighet att introducera sin öl där.

Efter att ha lämnat dessa krogar startade Pelle Brewers Beer Bar 2014 som nu har två ställen i stan.

Tillsammans med vännerna Victor Dahlberg och Andreas Görts startade han bryggerivarumärket All In Brewing 2012. Planen var att starta ett eget bryggeri men då finansieringen aldrig blev av fick man istället brygga öl på olika platser, i början på Toccalmatto, Lervig, De Molen och Stronzo. Efter att ha jobbat med olika partners bryggs dagens öl oftast hos Poppels.

Pelle startade även ölfestivalen All In Beer Fest 2013, något som Pelle beskriver som det stoltaste ögonblicket i sin ölkarriär.

På frågan om vad han tycker är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren svarar han:

– Den moderna ölkulturen har nog påverkats mycket av vad Mikkeller gjort och jag tror MBCC första festival 2012 är en av de största och viktigaste händelserna i svensk ölkultur, trots att det skedde i Köpenhamn. Jag har också påverkats mycket av Jugge och Stene, det var dem jag inspirerades av innan 2012.

Vi tackar Pelle Frost för engagemanget och alla projekt som inte minst bidragit till att sätta Göteborg på den internationella ölkartan.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

Pelle: O/O 50/50 Citra/Columbus som de bara gjort en gång men den blev min favorit. Vi ska försöka göra vår variant av den:)