Lucka 21: Anders var först med många öl

Anders Thool finns bakom lucka 21. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 21: Anders Thool.

Bakom lucka 21 döljer sig en person som många inte känner till. Men han är ett av de vanligaste namnen som dyker upp när man frågar det gamla gardet som Jörgen “Jugge” Hasselqvist, Stene, Jan-Erik Svensson och Marianne Wallberg om inflytelserika ölpersoner. Som Jugge uttrycker det: “han är given, han började på krogen med ölkultur när det fortfarande fanns importmonopol”.

Personen är Anders Thool och man kan nog kalla honom för Sveriges första ölkrögare i den moderna ölrevolutionen. Anders startade Norra Brunn i Stockholm som var det första stället i Sverige med ett omfattande utbud av öl. Han sålde all öl som fanns i Sverige på den tiden och tog (på ett outgrundligt sätt) själv in öl när det fortfarande fanns ett importmonopol. Anders var den första som tog fighten (på krogen) för att folk skulle få dricka öl från Belgien, England, Tyskland och blev en nagel i ögat på monopolet.

Anders var först med cask ale i Sverige och hade även lambic innan någon i Sveriges visste vad det var.  Som mest drev han och några kompanjoner 14 krogar samtidigt, exempelvis Black and Brown, Beefeater, The Londoner och Blå Dörren. Ställen som Oliver Twist och Akkurat inspirerades av Anders Thools arbete. Sedan 2013 håller Anders Thool till på The Players Inn i Enköping där han står i baren bakom nästan 30 fatöl och mängder med flasköl.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Jag är tveklöst mest stolt över att i början av 90-talet vara med som pionjär och kunna vara först med Real Ale i Sverige, samt att ha övertalat Guinness att börja exportera fatöl till oss. Dessutom få vara med att som öllärare och inspiratör till Stockholm Beer Festival.

Vi tackar Anders Thool för att han gjorde det som ingen annan hade gjort innan honom, för att han utmanade systemet i en tid då Sverige var en öl-öken och för att han inspirerade andra att följa efter.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– En väl upphälld König Ludwig Dunkel.