Lucka 17: Stanley får ölälskare att mötas

Stanley Wong finns bakom lucka nummer 17. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019 .

Lucka 17: Stanley Wong.

Utöver de ”smalare specialfestivalerna” så finns även de ”bredare kommersiella” mässorna som kommit att betyda mycket när det gäller att introducera nya målgrupper till ölets värld. En av de som varit mest framgångsrika i det senare segmentet är Stanley Wong som, sedan han arrangerade sin första ölmässa 2008, haft över 160 000 besökare på sina ölmässor som arrangerats i Örebro, Västerås och Göteborg. Särskilt En Öl & Whiskymässa i Göteborg har kommit att bli en stor succé och är till stora delar är slutsåld lång tid innan den startar.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Helt klart att tillsammans med Svenska Mässan 2013 starta igång En Öl & Whiskymässa i Göteborg. En mässa som har vuxit, både i storlek men ännu viktigare i betydelse för varje år sedan starten. Den är en del av varför Göteborg är Sveriges ölhuvudstad, tillsammans med alla bryggerier, pubar, eldsjälar och självklart veckan GBG Beer Week.

Finns det något du hade gjort annorlunda nu med facit i hand?
– Mässan i Göteborg fick en tuff start när vi första året blev överraskade av att alla med biljett ville komma på en gång, vilket gjorde att alla inte kunde komma in. Det vi tillämpade år två var entrétider för att inte alla ska komma samtidigt.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

– Från mitt perspektiv som mässarrangör så vill jag säga Stockholm Beer & Whiskyfestival. SBWF var ju väldigt tidiga med konceptet och helt plötsligt kunde man ta del av många fler sorters öl. Det var helt enkelt starten för de populära dryckesmässorna som vi nu är en del av.

Vi tackar Stanley Wong vars mässor fungerat som introduktion och ögonöppnare för många nya konsumenter i det nya ölsverige.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– STS Pils från Russian River. Drack den i Denver på GABF 2014 och sa direkt ”Detta kommer att bli min favorit”.