Lucka 14: Svante viktig för hembryggare

Svante Ekelin är nummer 14 i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 14: Svante Ekelin.

Det finns en centralfigur i Sverige när det gäller att ha skapat både reella förutsättningar för hembryggning och för att ha spridit kunskapen om hur man brygger öl hemma, och den personen är Svante Ekelin.

Svante skrev (tillsammans med Håkan Lundgren som fanns i lucka 7) 1993 boken Ölbryggning: en handbok för hembryggare, som blev en viktig inspirationskälla för hembryggare. Boken blev också viktig för bryggeriutvecklingen då många av de tidiga hembryggarna också var de som startade de första hantverksbryggerierna.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Att ha varit en del av utvecklingen av öl-Sverige från den mörka tiden på 80-talet till där vi är idag. Framförallt genom att ha underlättat för småskaliga bryggare att få tag på bra råvaror och utrustning för att brygga gott öl. Men även genom att under de tidiga åren ha bidragit till utvecklingen av organisationer och kunskapskällor.

Svantes stora gärning är att han startade Humlegårdens Ekolager ihop med Eva Fahleson Ekelin så tidigt som 1992. Butiken var tidig med att ta in kvalitativa råvaror, utrustning och litteratur för hembryggare som ville brygga med bra ingredienser. Innan dess var hembryggare mest hänvisade till halvskumma butiker som sålde ölsatser av varierande kvalitet.

Humlegårdens Ekolager har också kommit att bli den viktigaste butiken för kommersiella hantverksbryggerier i Sverige och har varit ledande från det att Sverige hade runt tio bryggerier under tidigt 90-tal till dagens 400 bryggerier. Idag omsätter Humlegården närmare 100 miljoner och levererar till de flesta kommersiella bryggerier och tusentals hembryggare.

Vi tackar Svante Ekelin för att tidigt ha skapat förutsättningar för hembryggare och hantverksbryggerier i Sverige genom att sprida bra råvaror, utrustning och kunskap.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Det får bli Orval.