Lite acetaldehyd i kroppen i dag kanske?

Lite problem med acetaldehyd i dag? Du är inte ensam om det i så fall. Men forskarna vet faktiskt inte riktigt varför bakfyllan uppstår.

Acetaldehyd är ett av de ämnen som bildas som en restprodukt när levern förbränner alkohol. Ett annat ämne som bildas i den processen är acetat. Dessa två ämnen ligger bakom illamåendet i samband med en bakfylla.
Men exakt varför bakfyllan uppstår är faktiskt inte fastställt ännu av forskarna. Det sker biokemiska processer som ännu inte har kartlagts, uppger Systembolaget på sin hemsida.
Det man vet är dock att den ökade urinproduktionen leder till att kroppen torkar ur och att det bidrar till att man når dåligt.
Illamående, ångest, nedstämdhet, en öm kropp, ont i huvudet, trög i tanken är olika tecken som bakfyllan kan visa sig på. Anledningen till de olika symtomen är att alkohol är vattenlösligt och därför sprider sig till kroppens alla celler.
Hur undviker man då att bli bakfull? Ja ett ganska säkert sätt är förstås att inte dricka alkohol, eller att åtminstone vara måttlig i sitt drickande. Det hjäper en del att dricka vatten före, under och efter alkoholintaget, och det lönar sig att sluta dricka före midnatt. Förbränningen är nämligen sämre på natten och då tar det längre tid at få alkoholen ur kroppen.
Bakfyllan har genom åren fått många olika namn. Det ganska ovälkomna tillståndet kallas bland annat blykeps, baksmälla, betongkepa, ågren på axeln, ont i håret, kopparslagare, aktersnurra, utombordare, motgång, hängöver, hangover, bakrus, bakad, fyllesjuk, bakslag, baksjuk, straffad, bakis, sänkt, dagen efter, överkörd, knockad, seg i starten.
Källa: Systembolagets hemsida.