Historien kring öl och midsommar

I boken Den nya ölkulturen, som Beernews redaktör Sanna Lindberg släppte förra året, finns ett kapitel om hur man kombinerar öl tillsammans med mat. Som ett komplement till det gör hon också nedslag vid de olika ölhögtiderna. Här är ett utdrag om midsommar.

Precis som när det gäller påsken är inte midsommar historiskt sett en högtid som handlat särskilt mycket om mat eller dryck. I bondesamhället hade det vid det laget gått hela tio månader sedan den senaste skörden, och åtta sedan den senaste slakten. Även om potatis och andra grönsaker kanske var på gång var det alldeles för tidigt att skörda dem, de skulle växa till sig för att räcka till fler och lagras för att räcka under resten av året. Men detta hindrade inte firandet av sommarsolståndet, och den högtid vi känner som midsommar i dag är på många sätt en sammansmältning av nya och gamla traditioner. Successivt har firandet kompletterats med midsommarstång, dans, blomsterkransar, sill, ost, snaps och slutligen färskpotatis och jordgubbar. Ölet däremot nämns i midsommarsammanhang första gången redan under vikingatiden.

 

Matchning

För många är midsommar synonymt med sill, färskpotatis och jordgubbar. Precis som andra högtider där sillen står i fokus är det säkraste kortet en mörk lager eller ale, men många väljer gärna ljusare alternativ till midsommar. Viktigt att tänka på är då att inte ta ett för lätt lageröl. Det ska fortfarande ha en rund och fylligare maltkropp och en balanserad beska. Tack vare färskpotatisen, osten och gräddfilen, som ofta ackompanjerar sillen så års, kan man ta till en något mer markerad beska än om sillen skulle serverats i eget majestät.

Solvarma jordgubbar och öl då? Absolut! Allra bäst blir kombinationen med ett friskt och svalt suröl, gärna vildjäst. Men också ett veteöl passar bra till jordgubbar.

 

 

Boken Den nya ölkulturen finns i handeln nu och kan köpas signerad direkt av Sanna Lindberg, maila då sanna@beernews.se.

 

 

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.