Lindheims fruktgård blev till bryggeri

Några av världens bästa bryggare hjälpte dom i gång. Men nu står verkligen Lindheim Ölkompani på egna ben och är ett av Norges mest spännande bryggerier.

Med frukt från den egna gården och ett eget koelschip har Lindheim Ölkompani hittat en egen väg på den norska ölscenen.
– Vi gör ganska många roliga saker, säger Ingeborg Lindheim.
Bryggeriet ligger i Telemark några timmar sydväst om Oslo och är från början en fruktgård som ägts av familjen Lindheim i generationer. Fruktverksamheten finns kvar men numera finns också ett bryggeri på gården. Bakom det står Ingeborg Lindheim och hennes livskamrat Elvin Eilertsen.
– Jag gillade att brygga öl och även Elvin började att intressera sig.
Fruktgården har en hel del besökare och tankarna på att kunna servera sitt eget öl på gården blev allt fler. Till slut blev det ett bryggeri i ett växthus på gården.
– Det blev ett projekt som vi satte igång. Jag var i USA våren 2013 och det var från San Diego som vi köpte vårt bryggeri, berättar Ingeborg.

Höstan 2013 startades verksamheten, men i det läget var hon gravid. I december samma år fick hon sitt första barn och Elvin fick brygga. Något han inte kände sig helt trygg med.

Men kontakterna från resan i USA visade sig vara mycket nyttiga. Bland annat kom bryggare från Lost Abbey till den norska gården och hjälpte till med uppstarten.
– Eivin fick lära sig bryggningen här på plats av bryggare som hade likadana bryggverk. Det var jättebra för oss, berättar Ingeborg.
I dag bryggs det cirka 60 000 liter öl per år på gården, men målet är att komma upp i 140 000 liter.
Paret driver fortfarande fuktgården och givetvis används det då frukt i en del öl. Sura och söta körsbär, plommon och äpplen från den egna odlingen har använts i olika öl. Dessutom har man sitt eget koelschip för att göra suröl.
– Vi har gjort mycket suröl och har 80-90 ekfat på gården. Dessutom har vi planerat 800 träd som ska ge Scharbeekse-körsbär, det är det mest eftertraktade körsbäret när man gör suröl i Belgien.

2014 startade Lindheim Ölkompani sitt surölsprogram och nu börjar de ölen komma ut mer på marknaden.

Nyligen gjorde man dessutom ett samarbete med Oud Beersel under Tour de Gueuze, och det ölet fick ett bra mottagande.
En liten del av produktionen säljs fortfarande på gården, men det mesta går till restauranger eller Vinmonopolet. Den som vill se Lindheims öl i Sverige lär få vänta ett tag till.
– Vi har pratat med svenska distributörer men än så länge kan vi sälja allt vi brygger i Norge.