De slog belgarna på deras hemmaplan

Ingeborg Lindheim och Eivin Johan Eilertsen driver Lindheim Foto: Even Lundefaret

Norska Lindheim Ölkompani tog hem storslam i Brussels Beer i Brussels Beer Challange. Inte nog med att bryggeriet fick tre medaljer, det blev även bästa bryggeri totalt.

Förra veckan skrev vi om att Vreta Kloster bryggeri tagit medalj i Brussels Beer Challenge. Men det är fler som visat belgarna hur man ska göra belgisk öl. Lindheim Ölkompani tog ett guld och två silver i tävlingen utöver titeln ”Best Brewery of the Year 2021”.

– Det känns väldigt bra. Det är häftigt att de lägger märke till oss i Belgien … och tydligen även Sverige, säger Eivin Johan Eilertsen på Lindheim som driver bryggeriet tillsammans med Ingeborg Lindheim, när beernews.se ringer honom.

– Att slå dem på deras hemmaplan, det är lite skrämmande, men väldigt kul. Vårt flaggskepp Sour Cheery Farmer’s Reserve fick guld även för förra batchen för några år sen.

Det ölet tävlade i klassen fruit beer och det gjorde även Stakk – Farmer’s Reserve, som tog en silvermedalj. Den tredje medaljen, också det ett silver gick till deras Coolship Blåbær – Farmers Reserve i klassen old style fruit-lambic.

– Vi var väldigt spända för hur det skulle gå för blåbärsölet. Vi stoppade i den mängder med blåbär plockade här i skogarna i Telemarken. Det var ett bra blåbärsår och vi skickade ut alla som jobbar, anställda och familj för att plocka blåbär som vi sen stoppade i vårt coolship.

I källaren på Lindheim finns ständigt 50000 till 70000 liter öl i allt från bourbonfat på 190 liter till foeders, stora träfat på 3000 liter.

– Det tar tid att bygga upp ett lager, men nu har vi en bra volym som kommer ut. Det är så mycket som jag och min assistent klarar av hantera.

De gör även annan öl på bryggeriet, som pale ale till exempel, men den lämnar sällan trakten.

– Det mesta går till vår bottle shop, och vårt taproom på sommarsäsongen.

Eivin berättar att årsproduktionen ligger på mellan 70000 och 100000 liter, men även om de har sålt öl i Sverige så är det inget som är aktuellt just nu.

Slutligen, hur firade ni framgångarna?

– Vi öppnade alla öl som fick medalj, drack den, åt ost och tittade på gamla avsnitt av Narcos på Netflix.