Lincoln kvar i USA längre än planerat

Minst sex månader måste Peter Lincoln stanna i USA innan han kan söka nytt visum till Sverige. Det enda sättet att komma tillbaka snabbare är att hitta ett annat jobb.

Ni minns säkert historien om Peter Lincoln, som utvisades från Sverige för att han tjänade för lite pengar på sitt företag Brewing Költur. Beernews var först med nyheten som sedan spreds i en hel del olika svenska medier.
22 oktober lämnade Lincoln Sverige och först i april nästa år kan han ansöka om nytt visum.
– Det känns förstås tråkigt, jag hade hoppats på att kunna komma tillbaka tidigare, säger han.
Det verkar finnas ett sätt att ta sig tillbaka tidigare. Om Peter Lincoln hittar ett annat jobb i Sverige kan han återvända efter tre månader. Men ett nytt jobb är inte vad han behöver när han i normala fall lägger en heltid och ofta mer på sitt eget företag.
– Det är svårt att acceptera allt det som kommer fram. Nu får vi fundera på vad som är bäst för företaget, säger Lincoln.
Han driver bryggeriet tillsammans med Daniel Norlindh. Från USA försöker Peter Lincoln att bidra så gott det går. Han har gjort etiketter till en del nya öl och har kontakt med bryggerier som det kan bli collabs framöver. Just nu befinner han sig i Chicago men i början av nästa år ska han också besöka Portland i Oregon.

Hemma i Sverige får Daniel Norlindh kämpa på, med sin kollega på andra sidan Atlanten.

– Det som gör att det är tungt nu är att jag axlar båda våra roller, och samtidigt lär upp vår nya bryggare, kommenterar han.
En tanke som dykt upp hos Lincoln efter allt krångel är att stanna i USA.
– Det skulle kunna vara ett alternativ att vi expanderar och satsar på att kontraktsbrygga i USA. Jag och Daniel har pratat om olika sätt att gå vidare. Nu när jag åkt till USA känns det som att det är mycket svårare att komma tillbaka än vad de först sade. Det är konfunderande för mig.
Flera olika alternativ finns alltså men än så länge är inga beslut tagna. För Peter Lincoln har Sverige blivit en viktig del av hans liv, men samtidigt har den senaste tiden skapat en hel del irritation.
– Vi måste titta på vad som är bäst för Brewing Költur, därför tittar jag på alternativ. Jag vill tillbaka till kompisar i Sverige, men inte till myndigheterna, säger han.

Efter ett par månader i USA med kontakter med bryggerier har också en annan tanke växt fram.

– Det är så mycket lättare med allting här. Egentligen är det absurt att vi driver ett bryggeri i Sverige med alla regler som finns.