Lilla Edet vann strid mot tjänstemännen

Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath, är glada när bygglovet för bryggeriets restaurang nu är klart. Foto: Ronny Karlsson

Nu är äntligen byggtillståndet klart för Lilla Edet Bryggeris satsning på restaurang. Men det tog sin tid och Anette Pålsson känner sig motarbetad av tjänstemännen.

– Det har dragit ut på tiden och allt har tagit väldigt lång tid. Politikerna har varit på vår sida, men tjänstemännen har förhalat processen.

Arbetet med att få ett bygglov påbörjades redan sommaren 2019. Först var tanken att man bara skulle haft provsmakning och fick bygglov för det. Men en närboende överklagade beslutet och vann.

– De sa att ett småskaligt bryggeri är industriverksamhet och att det inte passar in i detaljplanen.

Då ändrade Lilla Edets sin ansökan till restaurang i stället i september och detta har man nu alltså fått godkänt för.

– Nu har vi äntligen vårt bygglov och det har vunnit laga kraft. Så nu blir det en restaurang med fullständiga rättigheter. Men vi vet inte när vi öppnar än, det beror på pandemin, men uteserveringen kanske vi öppnar ganska snart.

Än så länge gäller provsmakningstillståndet, ansökan om fullständiga rättigheter får vänta till man vet mer om när man kan öppna restaurangen.

– Det tar nog några månader, vi tänker inte söka förrän vi vet hur det blir med covid och restriktionerna. Men det går nog lättare när vi redan har provsmakningstillstång, det här är ju bara en utökning av det befintliga, säger Anette.

När restaurangen står klar ska den rymma 70 gäster inomhus och 30-40 platser utomhus. Menyn kommer att varieras efter årstiderna.

– Men vi ska jobba med lokalt och närproducerat, det brinner vi för, säger Anette Pålsson.

Hon är inte orolig för att kunderna inte ska hitta till bryggeriets restaurang i den lilla Lilla Edet några mil nordost om Göteborg.

– När vi hade öppet för bokningar i puben förra sommaren så var det fullbokat varje gång. Vi har haft bussar som kommit långt ifrån och bokat hela puben. Och för göteborgarna tar det bara en timme att sa sig hit med tåg och buss.