“Låt öl ta plats i oväntade sammanhang och miljöer”

Sommarintervju

Lise Ljungman, Nya Carnegiebryggeriet.

När Lise Ljungman tänder grillen vill man vara med. I dagens sommarintervju frestar hon med en rad superkombinationer samtidigt som hon ger sin syn på gårdsförsäljning och vikten av goda samarbeten. 

Vilken ölstil hoppas du får en revival under andra halvan av 2025?

– Jag saknar verkligen den extremt korta tiden när Black IPA var det alla bryggerier bryggde, väldigt nischat såklart men det var så roligt när fler bra bryggerier släppte stilen. Jag fattar själv att det krävs ganska mycket för att den typen av ölstil ska få en comeback igen, men hoppas kan man ju alltid göra. Samtidigt är det så kul att se att lageröl, särskilt de tyska varianterna, har varit på väg tillbaka ett tag nu. En riktigt ren, krispig och ärlig pilsner – det är ju i många fall oslagbart.

Vad får dig personligen att bli nyfiken på en öl?

– Jag skulle säga att det är en mix, men att det som antagligen väger tyngst är bryggeriets rykte. Om ett bryggeri jag gillar släpper något nytt, så spelar det inte så stor roll vilken stil det är – jag vill ändå prova, för att den antagligen kommer vara välgjord. Sen funkar det åt andra hållet också: om det är en stil jag gillar men från ett bryggeri jag inte tycker gör särskilt bra grejer… då lär det inte bli något köp. Sen är jag också såklart en sucker för bra, roliga etiketter. Klart man shoppar en del med ögonen.

Om du kunde påverka hur öl säljs i Sverige, vad skulle du vilja förändra?

– Jag jobbar ju på ett bryggeri som idag inte inkluderas i gårdsförsäljning – så jag är såklart partisk här och vill såklart se en förändring i det. Vi på Nya Carnegiebryggeriet har en av Sveriges största bryggeri-besöksverksamheter med över 5 000 gäster som går på ölprovning hos oss varje år, och en restaurang på det, så är det såklart jättetråkigt att inte kunna erbjuda våra gäster att få köpa med sig vår öl hem när de besöker oss.

Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?

– Det här är en svår fråga, men jag tror mycket handlar om att vi måste samarbeta mer – oavsett storlek. Vi har alla så mycket att vinna på att prata mer med varandra och lyfta varandras frågor. De stora bryggerierna har ofta både historik och resurser att driva igenom förändringar på strukturell nivå, medan de mindre ofta är mer snabbfotade, lyhörda och närmre både konsument och samtiden. Det är i kombinationen av allt det där som vi är som starkast.

– Vi behöver kunna prata med varandra för att verkligen skapa förändring – oavsett om det handlar om att slopa matkravet, modernisera bildregeln eller få till en mer hållbar och inkluderande modell för gårdsförsäljning där byråkratin för att genomföra det minskas men också att fler kan inkluderas.

Vilken typ av ölupplevelser tror du har störst potential att utvecklas framöver?

– Jag snöar såklart in på hantverksöl då det ofta är där de ölfokuserade upplevelserna är. Jag tror starkt på ölupplevelser som sänker trösklarna och gör hantverksöl tillgängligt för fler. Det handlar både om att bjuda in en bredare publik och om att skaka av sig bilden av att hantverksöl bara är för de redan insatta. Vi i branschen vet att öl är för alla – det är en inkluderande dryck – men vi behöver bli bättre på att visa det utåt.

– Jag tror på fler fria evenemang och mer närvaro i miljöer som vi kanske tidigare inte vistats i – och framför allt att kombinera hantverksöl med andra upplevelser som mat, musik eller kultur. Att öl får ta plats i oväntade sammanhang och miljöer för att bredda synen på öl. Det gör det lättare att närma sig ölen som något socialt och roligt snarare än svårt och pretentiöst. Vi har så mycket att erbjuda – vi måste bara paketera det på ett sätt som känns kul, öppet och relevant för fler.

Apropå öl i kombination med mat – om man skulle bli bjuden på middag i din trädgård i sommar – vad hade du då bjudit dina gäster på för öl och mat under kvällen?

– Hoho rolig fråga! Jag skulle börja med att servera laxtartar med dill, äpple och gurka på tunt surdegsknäcke och servera en torr geuze till, GOTT! Eller bara ställa fram en Grand Aioli och servera lite olika neipor. Kellerbier från oss som törstsläckare över hela måltiden. 

– Rätt nummer två: på med lamm på grillen, serveras med gotländsk färskpotatis, grillade grönsaker och en god kall sås och dricka Bedarö Bitter från Nynäshamns ångbryggeri till. 

– Det är så kul med dessert och öl, jag blev helt golvad av en kombination när jag och en konditor höll en gemensam öl- och tårtaprovning och det kan vara en av de bästa öl- och matpairings jag provat. Kolapaj med lingon som serveras med en klassisk Gose med salt och korianderfrö. Smaka och bli hänförd.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.