Krogarna slipper krav på vaccinationsintyg

Krogarna och mässor klarar sig från krav på vaccinationsintyg den 1 december. Ett sånt kommer däremot det att krävas på nattklubbar. Foto: Pressbild

Krogar och mässor klarar sig från krav på vaccinationsintyg den 1 december. Ett sånt kommer däremot det att krävas på nattklubbar.

Från den 1 december krävs det vaccinationsintyg på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare.

Och vid en pressträff idag med bland annat kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) kom det fram att restauranger och krogar inte är med bland dem som kommer att tvingas kräva vaccinpass av besökare.

– Däremot gäller det nattklubbar där man ju träffas och dansar. Så där kommer man att hamna under den här möjligheten till vaccinationsbevis, sa hon vid pressträffen.

Andra typer av arrangemang som också omfattas av de nya bestämmelserna är bland annat teaterföreställningar, biosalonger och gudstjänster.

De arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsintyg måste i stället att införa begränsningar som liknar de som gällde tidigare under pandemin, med krav på social distansering och grupper på max åtta personer.

Socialminister Lena Hallengren som också var med på pressträffen och talade om varför restauranger inte är med.

– När det gäller restauranger har vi en särskild serveringslag, det är inte den som omfattas. Ett restaurangbesök är inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Lena Hallengren (S).

Men hon lägger restaurangerna ändå kan välja att kräva vaccinationpass.