Kriek satte fart på Sofias ölintresse

Sommar 2017

Sofia Bergkvist är precis i gång och brygger på Sälens Fjällbryggeris nya utrustning. I vår sommarserie berättar hon om hur en kriek i Nya Zeeland lade grunden för hennes ölintresse.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Intresset började när jag jobbade på De Fontein Belgium beer café i Auckland. Här serverades ölen med respekt! Glaset skulle vara rätt, det skulle putsas framför gästen, kylas, och hällas på rätt sätt så att skumkronan blev perfekt. Och givetvis ställas ner framför gästen med coaster från bryggeriet och loggan riktad åt gästen. Den ölen som gjorde störst intryck på mig då var förmodligen Bellevue kriek serverad från fat! Så friskt och fräscht och inte alls vad jag då förväntade mig av en öl.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Det blir nog ett par Pale ales, gärna från olika bryggerier. Kan även bli någon gose, lite av en ny favoritstil.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
-Väldigt svårt att säga. Men det kändes som en liten fjäder i hatten när jag jobbade på Rådanäs och vi vann systembolagsoffert med Ekologisk Pale Ale som jag står bakom. Och även för att det är en god öl utan krusiduller.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Har väldigt svårt att uttala mig i denna frågan. Finns många bryggerier som jag inte har koll på. Vissa hör man mer av än andra och då blir det svårt att vara objektiv. Jag utgår från att alla gör sitt bästa ?

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Det kommer bli kärvare klimat bland oss bryggerier tror jag. Kan nog redan ha börjat märkas i våra bryggeritätaste städer. Dock kommer kvallitén höjas när konkurrensen tätnar. Bryggeripubarna kommer bli fler, (hoppas jag) vilket är supertrevligt!

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Det blir min gamla vapendragare Nils Sörlin på Rådanäs. Av den enkla anledningen att det var längesedan och förmodligen inte kommer ske allt för ofta nu när jag flyttat till Sälen.