Kravet: Ha lokala öl i fler butiker

Ola Jonsson, Darryl de Necker, Cicci Liljedahl och Anders Merenius sitter i styrelsen för Gothenburg Brewers Guild. De har nu flera förslag för att få bryggerierna att klara sig bättre i coronatider. Foto: Ronny Karlsson.

Öl i fler av Systembolagets butiker och temporär gårdsförsäljning. Så vill Gothenburg Brewers Guild lindra krisen för svenska bryggerier. Dessutom uppmanar man alla att köpa svensk öl.

Under tisdagskvällen hade Gothenburg Brewers Guild möte och det var självklart vilken fråga som stod på agendan. Coronavirusets härjningar har gjort att försäljning till barer och restauranger rasat och nu kräver man åtgärder för att kunna få sälja öl och kunna överleva.

Ett förslag är att dubbla antalet butiker för alla som har öl i Systembolagets lokala sortiment. De som i dag har tre butiker skulle i så fall kunna ha öl i sex butiker och nå ut till fler kunder.

– Vi kommer att skriva ett brev till Systembolaget och kräva det här. Det är en viktig fråga, säger Darryl de Necker på Beerbliotek, som sitter i gillets styrelse.

Man kräver också ett snabbt införande av en temporär gårdsförsäljning, där bryggerierna i så fall skulle kunna sälja öl direkt till konsumenterna.

– Det är också en viktig fråga, vi har ett monopol och vad händer om monopolet stänger, frågar sig de Necker.

Dessutom gör gillet en tydlig uppmaning till alla konsumenter att välja svenskt öl.

– Vi kommer att starta en hemsida, gbgbeers.se, är vi talar om vilka krogar som har öppet så man kan gå git och dricka öl. Det är en viktig fråga, inom tre månader riskerar var tredje bryggeri att ha gått i konkurs, säger de Necker.

Gothenburg Brewers Guild vill också trycka på och få till en snabbare lösning där det gäller differentierad alkoholskatt. Då skulle mindre bryggerier betala mindre i skatt, och det är en fråga som drivs framför allt av Sveriges Oberoende Småbryggerier.