Krav på mer svenskt hos Systembolaget

Debattörerna vill se fler svenska produkter på Systembolaget. Foto: Montage.

Fler svenska produkter på Systembolaget. Det krävs i en debattartikel som skrivits under av flera svenska bryggare.

Det är Expressen som publicerar debattartikeln, som kräver att Systembolaget i dessa tider tydligare ska prioritera svenska alkoholdrycker.
– Det borde vara självklart att staten genom sitt Systembolag är än mer på tårna i denna fråga. Vår uppmaning till Systembolaget är därför att snarast öppna hyllorna på bred front för de inhemska och många gånger småskaliga producenternas dryckesprodukter under pågående kris för att hjälpa dem att överleva.

Debattartikeln har skrivits under av bland andra Anders Abrahamsson, Åre Bryggcompagni, Loa Ahlqvist, Perfectly Squared Brewing, Jeffrey Brown, South Plains Brewing Co, Oscar Brändström, Beer Studio, Daniel Ceder, BeerMonkey, Johan Dalén, RajRaj Bryggeri, Johan Duvemark, Jodu Beer Hantverksbryggeri och André Ek, Brekeriet Beer.

Man lyfter fram fyra punkter i debattartikeln där man vill se en förändring.

1. Snarast upprättar ett snabbspår både för alkoholfritt och alkoholhaltigt från svenska producenter att komma in i sortimentet

2. Tar på sig kostnaden för heltäckande nationell distribution av det lokala och småskaliga sortimentet (TSLS) från era depåer så att det blir tillgängligt inte bara i teorin utan också i praktiken. Detta skall inte påverka möjligheten för producenten att välja gårdsförsäljning om/när det önskemålet finns.

3. Blir mer flexibla där kriterierna inte finns satta för innovativa produkter och ha regelbunden dialog med producenterna för att uppdatera kriterierna

4. Långsiktigt ändrar fokus från att vara ett skyltfönster för utländskt vin till att bli navet för högkvalitativ måltidsdryck av alla de slag.