Klassiskt och plojigt i utmärkt släpp

I veckans släpp samsas den numera obligatoriska bittern med plojig men snygg italopils, samt en amerikansk klassiker och en westcoast-IPA från ett underskattat bryggeri på den svenska östkusten.

Theakston Best Bitter

Bitter, Storbritannien, 3,8%, 29:90 kr, 440 ml, nr 13145

I numera traditionsenlig Systembolagsanda släpps en brittisk bitter i det tillfälliga fredagssläppet, och veckans val – Theakstons Best Bitter – går inte att klaga på. Här finns finstämd fruktighet, röda äpplen, nötter, ljus karamell och tydlig beska. 3,8% och en lätt kropp bidrar med en hög hinkabilitet. Slå hårt i glaset och drick vid 13-14 grader, så de brittiska estrarna och de murriga pubkänslorna kommer på en och samma gång.

 

Birrificio Italiano X Omnipollo Tipopasta

Pilsner, Italien, 4,5%, 79 kr, 750 ml, nr 10324

I detta samarbete mellan Birrificio Italiano och Omnipollo görs en take på det ikoniska ölet Tipopils. De plojiga ingredienserna pasta, mozzarella och tomatkvistar känns ganska 2014, men det kan man bortse från då de inte verkar bidra med något smakmässigt. Ölet i sig är riktigt snyggt med en utmärkt krispighet och angenäma toner av örter och blommor från den europeiska humlen nobel. Dessutom kommer den i en perfekt 75-centilitersflaska som är en högst rimlig storlek för den här typen av öl.

 

Toppling Goliath Pseudo Sue

Pale ale, USA, 5,8%, 42:90 kr, 473 ml, nr 50888

Pale alen Pseudo Sue är Iowa-bryggeriet Toppling Goliaths stora flaggskeppsöl, även om bryggeriet även är hyllade för sina fatlagrade stouts och humliga ipor. Den här klassiska pale alen är enbart humlad med citra och har en distinkt citruston och en lätt syra som adderar spets och fräschör till den intensivt fruktiga profilen. Inte superfärsk när den når Systembolagets hyllor, men ändå riktigt fin och frisk.

 

Fjäderholmarnas Bryggeri Sunsetters IPA

IPA, Sverige, 7,5%, 29:90 kr, 330 ml, nr 32256

Fjäderholmarnas Bryggeri får generellt för lite uppmärksamhet då det mesta som släpps håller hög nivå. Denna västkustinspirerade IPA bjuder på generösa doser av grapefrukt, tallbarr och fin frukt. Subtil maltsötma möts upp av en pigg och härligt krispig bitterhet. Det här är gott.

 

Mikkeller Kärlek Vår/Sommar

Pale ale, Belgien, 4,9%, 33:90 kr, 330 ml, nr 11826

Det här ölet är ett traditionssläpp från Mikkeller med ny version och nytt burkmotiv varje säsong. Årets version är bättre än de två senaste årens versioner har varit, men har en rejält torr beska som balanserar på gränsen till kärv.

Ej provat:

• Mikkeller Baghaven Havnesaeson B4

Syrlig öl, Danmark, 8,1%, 99:90 kr, 750 ml, nr 10402

• Beak Brewery Nonic DIPA

Dubbel-IPA, Storbritannien, 8%, 69:90 kr, 330 ml, nr 10272