KDU vill avskaffa systemets monopol

Kristdemokraternas ungdomsorganisation KDU går emot partilinjen och vill avskaffa alkoholmonopolet.

Det är den kristna dagstidningen Dagen som avslöjar att KDU vill att alkoholhaltiga drycker ska få säljas av licensierade återförsäljare och Systembolaget privatiseras. 

– Vi vill fortsatt ha en reglerad alkoholpolitik men där Systembolaget säljs ut och där andra aktörer kan erbjuda andra alternativ under kontrollerade former, säger Nike Örbrink, förbundsordförande på KDU, till Dagen.

– Det skulle till exempel kunna handla om en minde butik i glesbygd som erbjuder olika lokala öler eller flaskor vin som inte Systembolaget skulle ta in.

Enligt förslaget skulle alkoholförsäljning fortfarande regleras.

– Här handlar det om att staten har fortsatt tillsynsansvar och möjligheten att reglera, men staten har inte försäljningsansvaret. Jag har svårt att se att missbruket skulle öka bara för att det kan finnas en butik som fått licens och nischat sig på belgiska öler, säger Nike Örbrink.

– Jag tror att det finns potential på sikt. Med det sagt, det kanske är lättare att börja med att man i alla fall ska få kunna köpa sig en kyld öl på Systemet.

Alla är inte lika övertygade inom den kristna rörelsen, ledaren för pingströrelsen arbete mot alkohol- och drogmissbruk har sågat förslaget.

Läs mer på dagen.se.