Kampanj vill värna om personalen på barer

Organisera Andra Lång. Det är namnet på en kampanj som startats i Göteborg. Målet är att få fler krogar runt Järntorget att teckna kollektivavtal.

Kampanjen är ganska ny men har redan fått en del uppmärksamhet.

– Vi har en ide om att de vi köper öl av också ska ha råd att gå ut och dricka en öl, säger Rikard Andersson, en av personerna bakom initiativet.

Det finns inga exakta siffror på hur många av krogarna och restauranger längs Andra Långgatan som har kollektivavtal, men Rikard Andersson uppskattar det till 10-15 procent.

– Vi vill nå kunderna som i sin tur kan prata med barpersonalen. Vi vill inte att folk ska byta ut sitt favoritölställe, vi vill att det stället ska ha ett avtal, säger han.

Premiär för kampanjen var det 1 maj och därefter har man synts längs Andra Långgatan vid ett antal tillfällen.

– Vi sätter oss på ett ställe och delar ut flygblad till de som går förbi. Vi har ingen politisk agenda och vill inte tvinga någon till något. Men vi märker att många reagerar när vi berättar hur det ligger till, säger Rikard Andersson.

Planen är att åtminstone hålla i gång över sommaren.

– Vi vill köra vidare och har ingen tidsgräns för detta, säger Patrik Andersson.

Under den första månaden har de fått diskutera en hel del med förbipasserande personer och faktiskt är ett eller två ställen redan på gång med att skriva på ett kollektivavtal.

The Rover är ett av de ganska få ställen på Andra Långgatan som har kollektivavtal. För ägaren Niklas Gustafsson har det varit självklart ända sedan han tog över stället för drygt tio år sedan.

– För mig handlar det om att sova gott på nätterna. Vi har alltid haft det och det känns bra, inte minst med tanke på att det här är en ganska bransch med ganska dåligt betalt, säger han.

Han säger att han inte vill tvinga någon till att ha avtal, men säger att det är det viktigt och säger att det är av respekt mot sina arbetskollegor,

– Det är inte automatiskt så att man betalar sämre löner bara för att man inte har ett avtal. Men det brukar sprida sig ganska snabbt i den här branschen om någon är en ojuste arbetsgivare.