Kalendern som listar svenska ölklassiker

Peter Eronson och Fredrik Berggren har listat Sveriges 24 mest inflytelserika öl. Nu återstår fem öl att presentera. Foto: Montage.

Sveriges mest spännande julkalender? Ja den kanske Peter Eronson och Fredrik Berggren har fixat när de listar Sveriges 24 mest inflytelserika öl.

Det var verkligen inte med någon längre planeringsfas som kalendern blev till. I stället fick Eronson och Berggren snabbt bestämma sig för ett första öl och sedan vara effektiva i sitt arbete.
– Han ringde mig när han såg att jag hade köpt en julkalender med tysk öl. Han presenterade sin idé och vi var överens om att Lundgrens Lager skulle vara första ölet, säger Eronson.
Ölen har sedan presenterat varje dag på Eronsons blogg Fat & Flaska/Eronson på pränt och i sociala medier. En lista där ganska många öl fått stå åt sidan med tanke på att bara 24 stycken kan vara med.
– Vissa saker har vi fått diskutera, men för det mesta har vi varit överens. Jag tror de flesta håller med oss även om de tycker att den del öl saknas. Vi tycker det är kul att ha med även öl som inte finns längre, säger Eronson.
Varje bryggeri får ha med max två öl och det handlar om moderna öl som är med i kalendern.
Ölen presenteras inte i någon speciell ordning, utan de 24 presenteras i slumpvis ordning.

– Vi pratade först om att ha dom i kronologisk ordning, men det hade blivit för mycket jobb. Längs vägen har vi faktiskt bytt ut något öl också, säger Eronson.

Han har genom åren skrivit ett antal ölböcker, ofta tillsammans med någon, och faktiskt kan detta projekt mynna ut i ännu en bok.
– Mitt förlag hörde av sig och hade den idén. Vi får se hur det blir.
Nu återstår fem öl att presentera och givetvis är det många ölintresserade som är nyfikna på vilka det kan vara. Här är de 19 som redan presenterats hittills:
1 – Kungsholmens Kvartersbryggeri, Lundgrens Lager
2 – Brewski, Mangofeber

3 – Nynäshamns Ångbryggeri, Bedarö Bitter

4 – Jämtlands Bryggeri, Jämtlands Julöl
5 – Brekeriet, Cassis
6 – Dugges, Aveny Ale
7 – Nynäshamns Ångbryggeri, Bötet Barley Wine
8 – Stigberget, West Coast IPA aka ”Måsen”
9 – Omnipollo, Noa Pecan Mud Cake
10 – Nils Oscar, God Lager
11 – Oppigårds, Amarillo
12 – Jämtlands, Hell
13 – Dugges, High Five!
14 – Oppigårds, Golden Ale
15 – Källefalls Bryggeri, Källefall Pale Ale
16 – Omnipollo, Nebuchadnezzar
17 – Oceanbryggeriet, Göteborgsporter
18 – Närke Kulturbryggeri, Örebro Bitter
19 – Grebbestad, Lunator