Kaggen gör debut på Systembolaget

25 oktober släpps Kaggen Stormaktsporter på Systembolaget för första gången. Foto: Ronny Karlsson.

Den har rankats som världens bästa öl, men aldrig släppts på Systembolaget. Förrän nu. 25 oktober kommer nämligen Närkes Kaggen Stormaktsporter i en unik webblansering.

Genom åren är ni en hel del som provat ölet. Men aldrig tidigare har det funnits på Systembolaget. 25 oktober blir det alltså premiär för Kaggen Stormaktsporter på Systembolaget. Enbart 400 flaskor finns det och klockan 10.00 den dagen lär det vara en hel del trafik på Systembolagets hemsida.

– En gissning är att de flaskorna tar slut väldigt snabbt. Jag kan tänka mig att det blir fulltecknat på några sekunder, säger Staffan Adin på Systembolaget.

Ölet var under flera år rankat som världens bästa av ölsjaten Ratebeer, och det är fortfarande med bland de öl som haft högst snittbetyg någonsin på sajten. Det handlar den här gången om Kaggen Stormaktsporter från 2016 och precis som vanligt är den lagrad på bourbonfat. 159 kronor kommer en flaska på 250 milliliter att kosta, och det blir bara möjligt att köpa en flaska per person.

– Vi gör så för att så många som möjligt ska få chansen att köpa och prova ölet, säger Adin.

Det är relativt sällan som öl släpps enbart via en webblansering. Ofta finns det tillräckligt med flaskor för att det även ska vara möjligt att handla även i de fysiska butikerna.

Men de här 400 flaskorna går alltså bara att få tag på via nätet 25 oktober.

– Det är ett ikoniskt öl och det känns kul att vi kan sälja det för första gången, säger Adin.

I fredags släpptes ölet Thurbo Kaggen, som är ett samarbete mellan Oppigårds och Närke Kulturbryggeri. Det ölet har fått ett väldigt bra mottagande så här långt, och vi kan räkna med att det gäller Kaggen Stormaktsporter också.

Nu återstår bara att se vilka som lyckas få tag på en flaska när webblanseringen startar.