Kaggen en tidig favorit för Henok

Sommar 2017

Henok Fentie på Omnipollo har Närkes Kaggen Stormaktsporter som en av hans första favoritöl. Det och mycket mer berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

Jag drack min första hantverksöl samtidigt som jag fick mitt första jobb efter universitetet 2005/2006, under Jan Segelberg och Bicky Chakraborty som drev/ägde pubkedjan The Bishops Arms. Det fanns 30 bryggerier i Sverige då och från en dag till en annan hade jag tillgång till samtliga. En ny värld öppnades. Tre öl som gjorde särkilt avtryck på mig under de tidiga åren var Närke Kaggen Stormaktsporter som vi handetiketterade på bryggeriet med personalen till de första upplagorna, Oppigårds Golden Ale och Dugges Avenyn Ale som Mikael Dugges Engström serverade mig när den släpptes på Stockholm Beer vid något tillfälle. Jag kommer ihåg att jag doftade på ölet och tänkte något i stil med ”såhär känns det nog att spatsera längs avenyn en solig vårdag”. Jag hade aldrig varit i Göteborg.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

En pilsner från Andreas Gänstaller och en dubbel IPA från Henry Nguyen på Monkish. Båda kalla ur en kylväska med is. Mm..

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Det är alltid vårt senaste så just nu är det Mango Milkshake® IPA (7,2%). Den är god, stilbildande och fantasieggande på samma gång. I blygsamma ordalag:).

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Delat mellan Dugges, Brewski, Stigbergets och O/O.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

Bryggarna kommer ikapp konsumenterna och gör Sverige till ett av världens främsta ölländer.

Hantverköl blir äntligen folkligt på riktigt. Vi kommer att fortsätta att se en mer omfamnande attityd där alla är välkomna oavsett ålder, kön, och kunskapsnivå. Drivaren i det är främst kvalitet men även fler spännande idéer och innovativa bryggare som bekämpar stigman och gör hantverköl till en angelägenhet för fler. När jag började jobba med öl fick man stor stark nästan överallt. Det var tråkigt för alla. Framtiden är ljus…och kanske lite grumlig.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

Mina kollegor. Vi växte 144% förra året och skulle behöva komma ikapp över en öl eller två. En magisk sammansättning människor.