Julölsveteranen som bryggts sedan 1997

1997 togs Jämtlands Julöl fram första gången och sedan dess har den varit årligt återkommande. Foto: Pressbild

Det är många bryggerier som inte nått upp i 25 år än, än mindre deras öl. Men på Jämtlands finns ett öl som hängt med ett tag.

Det är Jämtlands Julöl som i år firar 25 år. Det var David Jones kom på idén att ta fram ett julöl för många år sen.

– Tanken var att den skulle säljas på Systembolaget och restauranger, berättar Alexandra Lindgren på Jämtlands.

Resultatet blev en kopparröd karaktärsfull ale som är framtagen med målsättningen att möta julbordets komplexa smaker på ett bra sätt.

– Den har en fyllig maltsmak med toner av rostat bröd, pomerans och choklad. Vi har också, tycker vi själva, en ”julig” och trevlig etikett på flaskan som ska passa och smälta in bra i den rådande julmiljön, säger Alexandra.

Varje år säljs drygt 90000 liter av Jämtlands Julöl och den brukar finnas på alla Systembolag. Men det är inte riktigt samma öl David Jones tog fram 1997 längre.

– Den har definitivt förändrats med åren, till det bättre! Receptet har utvecklats och vi har bättre utrustning och kontroll idag. Små förändringar har resulterat i en mer balanserad och kvalitativt bättre julöl än tidigare.

– Samtidigt så är ju det en daglig process som aldrig upphör, bryggarnas vilja att hela tiden förbättra och förädla de öl som framställs. Det är en enormt viktig drivkraft!

Den och andra julöl, både i det tillfälliga och det lokala sortimentet, släpptes på Systembolaget den 1 november.