Johan berättar om sitt första ölminne

SOMMAR 2018

Johan Lenner är mannen bakom bloggen Portersteken. Nu är det hans tur att svara på Beernews sommarfrågor.

Johan Lenner är en flitig ölskribent och driver bland annat ölbloggen Portersteken. Han vänder sig till Dalarna när han ska hitta sitt favoritöl i sommar.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Jag har väldigt många väldigt bra ölminnen, så istället för att försöka välja ut något som det bästa kan jag dela med mig av det första. När jag var omkring sju år gammal reste min familj tillsammans med några andra familjer ner genom Tyskland och vidare till Tjeckien. Någonstans i närheten av den tysk-tjeckiska gränsen stannade vi och min pappa och några andra tog en öl på vad jag minns som någon typ av vägkrog. Jag ville ju inte vara sämre och gick helt sonika och beställde en halvlitersflaska med alkoholfri öl och satte mig ner med de andra och halsade direkt ur flaskan.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Det finns många jag har stor respekt för av olika anledningar som sträcker sig bortom att göra god öl, men det finns en röd tråd som knyter dem samman. Jag tror att alla mina favoriter har gemensamt att de verkligen ser öl som kultur och ser bryggeriet som en del av samhället.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– För ganska många år sedan frågade jag ett gäng svenska bryggare om hur många bryggeriet det finns för plats för i Sverige. Jag tror att alla spekulerade i siffror som låg långt under antalet bryggerier som vi har idag, men det är klart att det var svårt att förutse framtiden när man var mitt i ett trendbrott. De senaste åren har tillväxten varit ganska stabil och fortsätter det så kommer det finns omkring 500 fysiska bryggerier i Sverige om tre år, men tre år är också tillräckligt lång tid för att det ska hinna bli ett nytt trendbrott åt något håll. Man kan till exempel ana tendenser till att allt fler små bryggerier lägger ner verksamheten, men om vi befinner oss i ett sådant trendbrott just nu kommer vi nog inte kunna säga förrän om något år.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Oppigårds Session Pale Ale är fruktansvärt bra en riktigt varm dag och eftersom det är en folköl kan man peta i sig flera stycken och ändå inte bli särskilt berusad.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?
– Min pappa. Hans ölintresse la grunden för mitt ölintresse. Han gick bort bara några månader efter att jag valde att satsa på ölskrivande som heltidsförsörjning, så han fick aldrig se att det frö som han sådde ledde till att jag kunde nå framgång som ölskribent och försörja mig på det. Om jag kunde skulle jag berätta om det för honom över en öl.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Brewskival, utan tvekan. Jag har skrivit hela artiklar om vad som gjorde de två upplagor som arrangerats hittills så bra, men i korthet handlar det om att de lyckats skapa en atmosfär full av genuin glädje, helt utan inslag som förtar något av glädjen.