Jeppe satsar i Sverige och på eget bryggeri

Bildspel

Bild 2 av 5

Kristian Berntson och Erik Brimstedt har jobbat hårt med bryggningen och Jeppe Jarnit Bjergsö gillar resultatet.

På fredag är det premiär för Evil Twins första svenskbryggda öl. Vi tog ett snack med Jeppe Jarnit-Bjergsö om lanseringen, men också om hans jobb med att starta ett eget bryggeri.

Det var för ett par veckor sedan som Beernews kunde berätta om dansk-amerikanske Evil Twins satsning på att brygga öl i Sverige. Poppels fick uppdraget att brygga den mycket ansedda imperial stouten Imperial Biscotti Break. Under onsdagen var grundaren Jeppe Jarnit-Bjergsö i Göteborg för att brygga nästa batch av ölet.

– Vi ville göra en tydlig markering redan från början och därför valde vi den ölen. Ju högre du skriker, desto fler hör dig, säger han.

Efter att ha brutit med sin tidigare leverantör hade faktiskt Bjergsö släppt planerna på Sverige. Den stora marknaden för honom finns numera i USA, där han också är bosatt.

Men så blev det ett samarbete med importören Beer Me och under hösten växte planerna på att brygga i Sverige fram.

Poppels hade kapaciteten och fick också goda vitsord, bland annat från Bjergsös gode vän Henok Fentie på Omnipollo. Beslutet togs efter All In Beer Fest, där Bjergsö bland annat fick chansen att prova Poppels produkter.

Satsningen kommer att ta Imperial Biscotti Break in i det lokala sortimentet på Systembolaget 1 mars. Det är rimligt att tro att den blir en stor efterfrågan på ölen och att den kommer att hamna på betydligt fler Systembolag än så.

Beernews skrev i förra veckan om den utmaning det innebar för Poppels att brygga Imperial Biscotti Break, en tung imperial stout med kaffe, vanilj och mandel.

– Det är bra att utmana ibland. Dom har gjort det bra och varit väldigt noggranna i sitt jobb, berömmer Bjergsö.

Första gångerna som Imperial Biscotti Break bryggdes var på Fanö Brygghus i Danmark. Därefter har den bryggts i USA, bland annat hos Westbrook som brygger en hel del av Evil Twins öl.

Under onsdagen granskades den första batchen hos Poppels, och den andra bryggdes. Några förändringar gjordes till den batchen, bland annat kom kaffet med redan i koket den här gången.

Bjergsö ser gärna att samarbetet fortsätter och han öppnar för att även brygga andra öl i Sverige.

– Jag skulle gärna vilja göra en IPA också, och jag ser gärna att vi växer på ett sunt sätt i Sverige.

Men störst fokus kommer han att lägga på hemmaplan i New York. Han har kommit långt med planerna på att starta sitt eget bryggeri.

– Det kommer att bli mitt experimentbryggeri. Jag har varit och bryggt hos väldigt många genom åren, nu är det dags att de kommer och hälsar på mig i New York, säger han.

De stora batcherna kommer även i fortsättningen att bryggas i samarbete med andra bryggerier. I fjol hade Evil Twin en produktion på cirka två miljoner liter.

– Vi hade kunnat sälja det dubbla, säger Bjergsö.