Hembryggarna

Jan fick sin kvinna trots förstört köksgolv

Hembryggaren Jan Fonselius. Foto: Privatbild

Jan Fonselius bryggde första gången redan på 1980-talet, men det blev ett långt uppehåll efter en olycka i köket …

Namn: Jan Fonselius

Ort: Västra Frölunda (Göteborg).

Ålder: 65

Hembryggare sedan: Augusti 1983

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– På den tiden var det mest ekonomin som styrde. En kompis och jag gick ihop och lärde oss lite och sedan startade jag experimentera vilt hemma. Resultatet blev en drickbar öl för en krona flaskan, vilket vi var mycket nöjda med.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag pensionerade mig för ett år sedan och tog då upp bryggningen på allvar igen. Jag brygger cirkaa en sats per månad, vilket jag har har god tid för.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag brygger i köket så det svåraste är att hålla så rent att frun inte hittar fläckar när jag är klar. Själva bryggningen har jag egentligen inga problem med förutom att neiporna gärna vill oxidera.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Den bästa är nog en egenmodifierad neipa som höll i flera månader. Varför just den satsen klarade sig så länge vet jag fortfarande inte.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Vestvleteren 12

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Nej, detta är en ren hobby för mig och skalar man upp blir det inte roligt längre.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Att inte vara så utrustningsfixerade. Våga modifiera befintliga recept till din eget tycke och smak. Det viktiga är att du tycker om den, inte att den blev exakt efter originalreceptet.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det var våren 1986 när botten i en full 25 liters glasdamejeanne föll ur i köket i vår lägenhet. Resultatet blev att min dåvarande flickvän (numera fru) äntligen fick byta golvmatta i köket och jag fick göra ett mycket långt uppehåll i bryggandet.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljus

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo