“Jag dricker mest hembryggt i slutändan”

Sommarintervju

Christoffer Sörensson, ordförande i Svenska Hembryggareföreningen.

Christoffer Sörensson är ordförande i Svenska Hembryggareföreningen. Som sådan ser han fram emot att besöka Umeå nästa år för SM. Och han testar gärna allt från bottennapp till det senaste heta.

Vilket svenskt bryggeri tycker du är mest intressant just nu?

– Oj, vilken svår fråga. Jag brukar inte tänka så mycket på det. De olika bryggerierna är så bra på olika saker. Mitt svar på frågan med ordförandehatten på mig är Nils Oscar som ska brygga vinnaren av SM i hembryggd öl. Utan den hatten så är det kluvet. Jag tycker att flera små bryggerier gör fantastiska saker. Ingen nämnd, ingen glömd känner jag, men många väldigt bra bryggerier som gör extremt bra och rolig öl.

Apropå SM i hembryggd öl så arrangeras SM-dagen nästa år i Umeå vilket då blir den nordligaste platsen som eventet anordnats på – hur peppad är du redan nu på nästa års SM?

– Jag är sjukt peppad inför Umeå. Det är som sagt det SM som ligger så långt norrut vi har varit och ska bli riktigt spännande. Kärngruppen där började redan förra året med att spåna på om det går att utföra. Och det ska bli riktigt spännande. Har själv aldrig varit i Umeå så det ska bli kul.

Vad får dig personligen att bli nyfiken på en öl – etiketten, bryggeriets rykte, stil, storytelling eller något annat?

– Jag utgår oftare från stil än något annat. Jag testar mer än gärna allt från bottennapp till de riktigt heta i hantverksöl. Diego Ramos öltips är alltid en bra start för vad man bör köpa. Ser jag en spännande etikett som sambon med konstintresse kan gilla så finns det en risk att jag köper den bara för det. Men allt för ofta är det för att jag verkligen gillar stilen.

Om du kunde påverka hur öl säljs i Sverige, vad skulle du vilja förändra?

– Det här är nog en av de svåraste frågorna här.. Jag försöker att inte lägga mig i då jag mest dricker hembryggt i slutändan. Men gårdsförsäljningen är definitivt ett steg i rätt riktning för de mindre bryggerierna. Och jag hoppas att det ökar intresset för bra svensk hantverksöl. Vi kommer ett steg närmre andra länder i EU helt enkelt. Sedan var det tar vägen efter det får tiden avgöra.

Det var kanske inte så oväntat att höra att du mest dricker hembryggt öl. Har du själv något spännande som står och jäser nu?

– Just nu står faktiskt inget och puttrar. Men jag tänkte mig en bryggning inom kort. Då är det Berliner Weisse på philly sour som ska bryggas. Sedan ska jag kanske ta och brygga något till IPA-dagen också. Så det känns skönt med semester så man kan börja smida planer.

Hur viktig är transparens kring ingredienser och ursprung för dig?

– Malt, humle, jäst och vatten. Ingredienserna är ju inte så många i öl. Men att göra de lite mer specifika tycker jag som hembryggare kan vara trevligt. Det är ju kul att veta vilken malt och vilken humle de använt.

– Ursprungsmärkning kan diskuteras hur länge som helst. Och ja, jag tycker det är märkligt när det är obskyrt varifrån ett öl faktiskt är. Det blir ju naturligtvis missvisande. Men vem är jag att döma? Gillar jag inte en öl så köper jag den helt enkelt inte. Det är konsumentens största och bästa vapen.

En del människor tycker om att para mat och öl – men vilken ölstil är den optimala grillölen? Alltså ölen som passar bäst till själva grillningen?

– Lager, lager och återigen lager. Ska jag stå vid en varm grill så tar jag alla dagar i veckan en lager. Samma sak alla varma sommardagar. Då dricker jag hellre en lager än en superhumlad IPA. Jag vill ha lättheten i lagern, det svalkande. Det finns så många andra tillfällen att dricka annat.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.