Isländskt bryggeri stoppar svenskt öl

Expolitikern tog fram öl under namnet Taste of Viking. Men nu stoppas den satsningen på grund av ett namnbråk med ett isländskt bryggeri.

Det är Ulf Bingsgård, tidigare bland annat kommunalråd i Trelleborg som i fjol bestämde sig för att satsa på öl. I höstas släpptes ölet Jarlens Julöl under varumärket Taste of Viking och planen var att ta fram fler öl.
Men det lär inte bli aktuellt under det namnet i alla fall. Detta efter en begäran från isländska bryggeriet Vilfilfell, trots att Bingsgård först haft en positiv kontakt med Patent- och Registreringsverket.
– Då hade jag fått okej från PRV, det var därför jag drog igång verksamheten. Det enda de kollade upp då det gällde orden ”taste of”, där det fanns ”taste of India” och ”taste of Australia” eller om det var ”Austria”. Det var enda anledningen till att de undersökte namnfrågan, men de fann inga konstigheter där, säger han till Lokaltidningen.
Men efter islänningarnas begäran ändrade sig PRV och det förvånar Bingsgård.
– Ölmärkena har helt olika bildspråk, olika grafisk utformning, olika typsnitt för att bara nämna några av de stora skillnaderna. Taste of signalerar att det handlar om en smakkänsla, det är ett smakvarumärke som var tänkt att ha många olika typer av produkter som kan konsumeras. Och för den delen har jag inte kunnat hitta den isländska ölen i Sverige över huvud taget.
Han har haft diskussioner md Hönsinge Hantwerksbryggeri om att brygga fler öl, men avvaktar nu efter namnbråket. En tanke är att överklaga beslutet, men det har ännu inte tagits något beslut om det.