Irländsk ölsatsning i Eslöv

Kärleken till Linda tog honom till Sverige. Kärleken till öl tog honom till att bli hembryggare.

Nu är irländaren Diarmuid Reidy på god väg att starta sitt eget bryggeri i Sverige.

Det är två år sedan som Diarmuid och Linda Reidy flyttade till Sverige. De träffades på Irland för tio år sedan, men när Sverige lockade allt mer blev det flytt till Eslöv. Till stor del för att få mer tid till varandra och barnen. Dessutom hade Diarmuid tröttnat på IT-branschen där han hade jobbat under ett antal år.

– Jag funderade på att börja med något inom mat eller lantbruk. Men så hade jag bryggt en del tidigare i Irland, säger Diarmuid Reidy.

Intresset för mikrobryggd öl har funnits där ganska länge. I takt med att nya bryggerier startades i Dublin, ökade också hans intresse.

– Jag gillade dom nya som startade och det gav inspiration.

Hembryggningen i Skåne gick bra och planera på att göra öl på ett eget bryggeri började att ta form. Diarmuid Reidy har bland annat med sig en mastersexamen i marknadsföring. Den var förstås nyttig när det gällde att göra planer för sitt nya bryggeri, The Uncharted Brewing Company.

Satsningen blir stor redan från början. Ett bryggverk på 2500 liter ska stå färdigt runt nyår.

– Jag hoppas på att ha den första kommersiella ölen ute i slutet av januari. Jag har pratat med många bryggare som önskar att de hade skaffat ett större bryggeri redan från början. Så därför tänkte jag att jag satsar så här.

Med jästankar från Rådanäs blev bryggeriet komplett. Han säger sig vilja brygga öl med lite olika inriktning.

De första ölen från Uncharted kommer att bli en india pale ale, en irish red ale, en oatmeal stout och en amber ale med koriander.

– Man får vara lite tuff mot sig själv. Det handlar om att sälja öl också, och du får titta på vad kunderna vill ha.

Systembolaget finns förstås med i planerna, och Diarmuid Reidy tittar även på export.

– Jag vill gärna nå så många som möjligt i Sverige, men tittar också på export till Danmark, Irland och England.