Intervju fick fart på ölintresset för Lasse

Bildspel

Bild 1 av 3

Bryggverket är byggt av grejer från bland annat ett mejeri och ett tvätteri.

 

Redan på 80-talet engagerade sig Lasse Lindholm i det lokala bryggeriet. Men då handlade det om nedläggning. Nu är han en av delägarna när Alingsås Bryggeri återuppstått.

Alingsås Bryggeri var ett uppskatta bryggeri under många år, men 1981 lades det ned. I samband med det uppstod en hel del diskussioner om vad som skulle hända med byggnaden.

– Vi ville rädda den men politikerna ville bygga parkeringsplatser där. Till slut fick dom som dom ville, minns Lindholm.

Han var mycket engagerad i frågan och såg bland annat till att Källefalls Bryggeri i Tidaholm hjälpte till med att ta fram ett gravöl med Alingsås Bryggeris etikett.

För cirka 20 år sedan registrerade han namnet Alingsås Bryggeri.

– Det var en kompis som sade till mig att jag kanske skulle göra det och jag är sådan att jag kan göra saker ganska plötsligt, säger han.

Men något bryggeri blev det inte under lång tid. Men när Lasse Lindholm skulle fylla 60 började det att hända saker. Han blev intervjuad av lokaltidningen inför sin högtidsdag och sade bland annat i intervjun att han vill börja att göra både öl och whisky.

Det ledde till att han kom i kontakt med en lärarkollega som bryggde öl hemma i köket och han blev en del i det hembryggargänget.

För två år sedan togs sedan steget till att satsa på ett bryggeri.

– Vi startade för ganska exakt två år sedan och första ölet kom på Systembolaget i november 2015.

Utrustningen som man brygger på har plockats ihop av delar från olika håll. Tankarna kommer från ett mejeri i Götene och ångpannan från ett tvätteri i Lidköping. Utrustningen ger cirka 1000 liter öl per bryggning.

– Vi har kommit billigt undan med utrustningen. Vi brygger ungefär var 14:e dag och satsar på att finnas på Systembolaget och lokala krogar, säger Lindholm.

All öl som bryggs tar slut och det finns planer på att utöka. Men ska man få plats med fler tankar kommer det att krävas en ny lokal.

– Erik Jansson är den av oss som är bäst på att brygga. I dag har vi alla jobb vid sidan av, utom jag som är pensionär. Ska vi ha en person anställd behöver vi brygga åtminstone 40 000 liter öl, säger Lindholm.