Alingsås ska fördubbla produktionen

Lasse Lindholm blickar ner i mäskkärlet på Alingsås Bryggeri. Foto: Peter Lindh

Gänget bakom Alingsås Bryggeri jobbar nu hårt med att expandera bryggeriet för att klara en fördubbling av kapaciteten.

Förra året producerade Alingsås bryggeri 18 000 liter, men man vill göra mer. Därför pågår nu arbetet med att installera fler jästtankar och effektivisera produktionen.

– Det är samma bryggverk men det blir rationellare nu, säger Lasse Lindholm på Alingsås Bryggeri.

Pengar till nybygget får man dels genom att använda sparade pengar och dels genom att be befintliga aktieägare investera mer i företaget i en nyemission

De pengarna kommer också väl till hands då en ny tapplina är på ingång. Mycket annat görs av dem själva, visserligen har man köpt ett antal färdiga tusenliterstankar, men i övrigt handlar det om modifiering av utrustning från andra branscher.

– Vi har byggt bryggverket själva, det kostar inte alls lika mycket som ett färdigt.

Erik Jansson är mannen som står för recepten och bryggningen på Alingsås Bryggeri.

Den öl som görs av Alingsås Bryggeri är, som Lasse Lindholm säger själv, öl som de vill dricka själva.

– Vi ska göra öl som är gott att dricka och passar till mat – de ska inte sticka ut för mycket så inga extremöl med blåbär och lingon.

– Det lokala har varit en ledstjärna från början för oss. Vi har velat vara ett lokalt bryggeri, vi har velat anknyta till den bryggerihistoria som finns i staden med det fina gamla Alingsås Bryggeri som lades ner i den stora bryggeridöden på 1970-talet och vi har velat tänka med miljöperspektiv på vårt bryggande från början.

Nästan allt som produceras går till Systembolaget lokalt. Förutom ett mindre bryggeri är de ensamma i stan.

– Krogarna har försvunnit efter corona så det är väldigt lite. Så huvudsakligen levererar vi till sex systembolag runt Alingsås.