Humligt fokus på nyheterna i juli

Nytt på Systembolaget

Det första och enda småpartisläppet i juli innehåller ett flertal fina sommaröl. Det är många humliga öl som släpps i varierande stilar och med varierande färskhet.

Stigberget har varit i Norge och bryggt en juicig pale ale tillsammans med Lervig och som vanligt är det bra när Stigberget gör humliga öl. Ett familjesamarbete mellan Dugges och Electric Nurse har resulterat i en fruktig IPA från Göteborg med det passande namnet We R Family.

De La Senne bidrar med en IPA i belgisk stil där de lyckats få smakerna att gifta sig på ett snyggt sätt. Att få se Toppling Goliath på Systembolaget är givetvis kul men över 6 månader gammal pale ale är mindre kul. Evil Twin/Omnipollo Old Fashioned Lemonade IPA är visserligen klassad som en IPA men det är mer syrlig lemonad än IPA, men gott oavsett.
Bästa surisen i släppet är dock Tilquin Oude Gueuze, en härligt funkig och fruktig gueuze.

Samtliga öl i släppet:

Nynäshamns Ångbryggeri 20 år Jubileumsöl, 500 ml, 33,10 kr, 4,8 %, Witbier
Fruktig i doften med söta vörttoner i bakgrunden, återhållsam kryddighet. Känns friskare och fräschare i smaken med en torr avslutning även om jag skulle önska något intensivare kryddiga toner.

Mad Hatter Brewing Company Tzatziki Sour, 330 ml, 32,90 kr, 4,2 %, Berliner weisse
Gurka och yoghurt gör sällskap av vattenmelonskal, citron och en hint av mynta i doften, så ölet gör namnet rättvisa även om vitlöken saknas (vilket nog är bra…). Frisk syrlig smak, har dessvärre svårt för gurka i öl då det ofta påminner om inlagd gurka, så även här om än i ganska mild dos.

STHLM Brewing Co. Hallon Sour, 330 ml, 36,50 kr, 4,1 %, Övrig syrlig öl
Massvis med hallon i doften tillsammans med citron och en hint av yoghurt. Distinkt syra i smaken, på gränsen till för mycket, tillsammans med tydliga fruktiga och bäriga smaker.

Tilquin är en favorit i fredagens släpp.

Tilquin Oude Gueuze, 750 ml, 112,00 kr, 6,4 %, Lambic – gueuze

Mycket funk och stall i doften med citron, äppelskal, ek och en hint vinäger i bakgrunden. Något skarp syra där vinägern lyser igenom något tydligare jämfört med hur jag minns tidigare versioner, det är dock en petitess i sammanhanget då det är mycket gott.

Stigbergets Zipper, 500 ml, 39,90 kr, 5.6 %, Amerikansk pale ale (APA)
Friskt och fruktigt, som vanligt från Stigberget, även om doften är känns något dämpad jämfört med andra öl från dem. Fruktigt och juicigt med mjuk beska.

Toppling Goliath Pseudo Sue Pale Ale, 473 ml, 60,00 kr, 5,8 %, Amerikansk pale ale (APA)
Kul med Toppling Goliath. Tråkigt med 6 månader gammal APA. Svårt att motivera ett köp då vi har lokalproducerad humlig öl som är i klass med en färsk Pseudo Sue.

Malduguns Sena Eksistencilais Tukums , 330 ml, 34,10 kr, 5,9 %, Amerikansk pale ale (APA)
Pale ale med grönt te så den har en något tvålig och parfymig doft med inslag av jenka. Ganska söt med en len beska, den här hade varit bättre utan te.

Hornbeer Summer IPA, 500 ml, 49,90 kr, 6,3 %, India pale ale (IPA)
Tydliga maltiga toner i aromen med karamell och lite bröd, barr och gräs från humlen. Ganska bitter med en kort och något vattnig avslutning.

Electric Nurse / Dugges We R Family, 330 ml, 34,90 kr, 6,5 %, India pale ale (IPA)
Fruktigt med persika, apelsinskal och en mild och len brödig maltkaraktär i bakgrunden. Lättdrucken och fruktig med en mjuk beska, gott.

Brasserie De La Senne Schieven IPA , 330 ml, 35,00 kr, 6,8 %, India pale ale (IPA)
De La Sennes typiska kryddiga och örtiga toner samsas med citrus, gräs och hö i aromen. Krispig med en torr avslutning med en tydlig beska. Mycket gott!

Anchor Liberty IPA , 355 ml, 24,90 kr, 6,3 %, India pale ale (IPA)
Rena och fina smaker utan att blir sterilt. Citrus, gräs och mjuka men krispiga malttoner i aromen. En lätt örtig ton kommer fram på slutet tillsammans med en väl avvägd beska.

Avery Brewing Co. The Real Peel IPA Avery, 355 ml, 30,90 kr, 6,3 %, India pale ale (IPA)
Massvis med citrusskal i aromen, både färska och syltade, tillsammans med hö och gräs. CItrus dominerar rakt igenom med en lite sträv beska som påminner om den vita delen av skalet.

Evil Twin/Omnipollo Old Fashioned Lemonade IPA, 355 ml, 50,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)
Mycket lemonad och lite IPA. Enkel men god och uppfriskande med en fint balanserad syra.

To Øl Djuicy India Pale Ale, 330 ml, 38.90 kr, 8,5 %, India pale ale (IPA)
Fin fruktig arom med persikoskal, aprikos och citrus och så lite gräs och barr på det. Söt och fyllig i smaken med en tydlig och fint balanserad beska avslutnignsvis.

Malduguns Pazem, 330 ml, 35,00 kr, 7 %, Torr porter och stout
Ganska kraftigt rostade toner i aromen, tillsammans med torv och en hint av karamell i bakgrunden som också lyser igenom i smaken. Dyker även upp en lätt sälta i smaken bland de torra och bittra rostade tonerna och de söta karamelltonerna. Gott, bryter av fint mot det humliga och sura i släppet.