Humleodlare tog steget till bryggning

De driver redan Sveriges största humleodling. Men numera finns också ett bryggeri i skånska Kornheddinge. Givetvis brygger man då öl med sin egen humle.

Korngårdens Humle startades 2015 och har växt till att bli Sveriges största humleodling. På gården utanför Staffanstorp finns i dag 1500 humleplantor. Humlesorterna som det odlas mest av är Magnum och Saphir, i framtiden vill man också satsa på andra sorter såsom cascade.
– Vi var hembryggare innan vi startade med humleodling. Först var tanken att odla humle till våra hembrygder men sedan växte odlingen, säger Ingemar Jönsson.
Men planerna förändrades och det fanns en nyfikenhet att satsa på någon ny gröda på gården. Efter besök i Tjeckien och Tyskland bestämde man sig för att satsa på just humle och med hjälp av tyska konsulter kom odlingen i gång.
Men nu finns också ett bryggeri på gården. Fem av de sju delägarna i humleodlingen har nämligen startat KBK (Kornheddinge Bryggerikompani). I april inleddes verksamheten.
– Nu ska vi testa oss fram och planen är att växa långsamt, säger Ingemar Jönsson.
David Ögren och bröderna Jönsson, Ingemar, Magnus, Henrik driver bryggeriet tillsammans, far Bengt är också delägare. I dagsläget brygger man med ett två kärlssystem på 300 L.

Att få in sina öl på Systembolaget är ett av delmålen för kvintetten.

– Det är ett mål, men i närtid ska vi först och främst ta fram öl som funkar bra och testa den på pubar och krogar. Vi har en del bra recept som vi ska skala upp. Vi har ingen expansionsplan utan just nu känns det bra med det vi har och vill lära oss denna utrustningen.
En stallänga har byggts om för att bli till ett bryggeri och där återstår lite jobb för att helt färdigställa allting.
De belgiska ölstilarna ligger alla varmt om hjärtat men givetvis produceras också en del mer humlerik öl.

– Så här långt har vi enbart bryggt på vår egen humle, Korngården kommer fortsätta att sälja humle till andra bryggerier och hembryggare avslutar Ingemar Jönsson.