Hot mot bryggeri efter nej till partier

Nynäshamns Ångbryggeri har fått ta emot en rad hot efter att man meddelat att man säger nej till politiska partier i sin bar. Foto: Montage.

Nynäshamns Ångbryggeri säger nej till att ta emot politiska partier i sin bar. Det har lett till en massa hårda inlägg i sociala media och telefonsamtal med rena hot. Nu överväger man att polisanmäla hoten.

Det var i måndags kväll som Sverigedemokraterna i Haninge och Nynäshamn postade ett inlägg på Facebook, där man beklagade att man inte fick komma till Nynäshamns Ångbryggeri på en ölprovarkväll.

”Att rata oss Sverigedemokrater just på grundval av vårt politiska ställningstagande och engagemang var något som partiets företrädare kunde uppleva regelbundet för cirka tio år sedan men har som tur var på senare år förbättrats till det bättre”, skrev Sverigedemokraterna i Haninge.

Från Nynäshamns Ångbryggeri har det inte alls handlat om att neka enstaka partier. Man säger sig välkomna alla människor oavsett ras, kön eller politisk tillhörighet i sin bar, men tackar nej till provningar med politiska organisationer. Det gäller alla partier.

”Nynäshamns Ångbryggeri är ett opolitiskt företag. På grund av detta och känsligheten kring individens och våra medarbetares egna politiska värderingar tar vi inte emot besök av eller erbjuder plats för sammankomster av politiska partier eller grupper.
Vi värnar om allas lika, rättigheter och mångfald i en annars mansdominerad bransch” förklarar bryggeriet sitt ställningstagande

Man konstaterar att det är tydligt vad som gäller och att deras nej bara gäller partier, inte personer.

”Det är ingen mänsklig rättighet att besöka vårt företag men alla privatpersoner oavsett läggning, politisk eller religiös övertygelse o.s.v. är välkomna till oss och särskilt de som när ett intresse kring drycken öl och/eller tillverkningen av öl.”

Men redan efter Sverigedemokraternas första inlägg började heta diskussioner i olika forum och under dagen har bryggeriet fått ta emot mängder med mail och samtal.

– De flesta säger bara att de inte ska köpa vår öl mer, men vissa går betydligt längre än så. Det har varit riktigt vidrigt i kommentarsfälten och jag blir rädd när jag får höra vilka ord folk som ringt oss har använt, säger Thomas Hansen, vd på Nynäshamns Ångbryggeri.

Han ska nu samla information om hur folk uttryckt sig och kommer sedan att ta ställning till om samtalen och mailen ska polisanmälas eller inte.

– Det känns otroligt jobbigt som arbetsgivare att vår personal har fått vara med om sådant här och det finns någon som ringt oss 17 gånger under dagen. Men de som säger de värsta sakerna ringer från hemligt nummer. Vi särskiljer inga människor men vill inte ha politiska partier här. Det gäller alla partier, säger Hansen.

Han konstaterar också att mitt i all bedrövelse har bryggeriet också fått en hel del stöd för sitt opolitiska ställningstagande.